Így vezeti le a feszültséget a vidéki elit: a koronavírus ezt a piacot is átrajzolta

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Így vezeti le a feszültséget a vidéki elit: a koronavírus ezt a piacot is átrajzolta

A járványhelyzet miatt 2020 tavaszán először önként, majd pedig kényszerből zártak be az edzőtermek. A korlátozások ideje alatt a vendégek otthon kezdtek el online iránymutatások mellett mozogni. Kíváncsiak voltunk arra, hogy az óvatos újranyitást követően és most a 4. hullám idején hogyan változtak meg a vendégek szokásai, ezért megkerestünk 2 edzőtermet és 1 személyi edzőt, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat.

A sport hatással van nemcsak fizikai, hanem mentális egészségünkre. Az elmúlt másfél év embert próbáló és idegőrlő időszak volt, aminek még nincs vége. A sportolás szerelmesei számára a mozgás valódi kikapcsolódás, nem véletlen, hogy az otthonlét alatt a webshopok kimutatásai alapján ugrásszerűen megnőtt a sportszerek iránti kereslet. Most, hogy már mindenki szabadon járhat edzeni, érezhetően megváltoztak a dolgok. De nézzük, hogyan látják ezt a szakemberek.

Paule Tímea személyi edző elmesélte, a Covid első hullámakor nem lehetett tudni, hogy milyen mértékű a baj. Ahogy jöttek a korlátozások mindenki bezárásra kényszerült, de az évek alatt kialakult vendégkörével gyorsan átálltak online edzésekre. Eleinte nem is gondolták, hogy tovább tarthat az egész pár hétnél, hónapnál. Sajnos tévedtek.

Az online edzések sokat segítettek

A vendégeket nagyon megviselte a járványidőszak, de a sport rendszerességet jelentett és jót tett a lelki egészségüknek. Hétről hétre azt látta rajtuk, ha nem csörögne a Messenger edzésre invitálva őket, sokan abba is hagynák, és még jobban belefásulnának a kilátástalanságba. A vendégek cukik voltak, ahogy újdonságot jelentett mindenki számára, hogy otthon a szoba közepén, a képernyő előtt több hölggyel együtt "ugrálnak" az utasításokat követve. 2021 tavaszára már lecsengett a 3. hullám, ekkorra mindenki kimerült. Sokan belefáradtak a home office-ba, ami hosszú távon nem egészséges, hiszen az otthon az a hely, ahol pihenünk és a családunkkal lehetünk.

A vendégeken azt látta, hogy nehezen viselik a pánikkeltést és a "jogaiktól való megfosztást", érezhetően nem sokáig bírták már a kialakult légkört. Az oltás elérhetővé válásakor sokan megnyugodtak, mert egyfajta védelmet éreztek és visszakaphatták valamilyen mértékben a szabadságukat, azonban teljesen senki nem lehetett nyugodt. A nyáron mindenki jönni-menni kezdett, azt érezték, hogy végre van újra életük, nem lehetett tudni mit hoz a szeptember. Az edzések is vidáman teltek immáron újra személyesen, így néhány alkalommal kiköltöztek a kertbe is.

Elkezdtünk megtanulni együtt élni a helyzettel

Most, hogy beköszöntött az ősz, az influenzával együtt a 4. hullám is elért Magyarországra. Azt látja a vendégeken, hogy már kevésbé görcsölnek rá, elkezdenek megtanulni együtt élni a helyzettel, így lehetséges, hogy a Covid egy szimpla influenzává válhat majd.

Janda Gábor, az érdi Diamond Fitness &Wellness Sportcentrum igazgatója a kormány 2020 novemberi döntésével kezdte mondandóját, amikor bezáratták a konditermeket. A zárás időszaka alatt nem volt bevételük, nehezen bár, de túlélték. Ezekben a hónapokban felújításokat végeztek az öltözőkön, bővítették és modernizálták az alapterületet, festettek, valamint új eszközöket is vásároltak. A kollégák az edzéseket igyekeztek otthon egy kis helyiségben kialakítani és online megtartani a vendégeknek.

A május elsejei újranyitást követően az edzők és óraadók többsége visszatért, néhányuk azért nem, mert féltek az újabb bezárástól. Jó érzés volt találkozni a vendégekkel, mindenki meghatódott. A termük nagyon családias hangulatú, annak ellenére, hogy az alapterületük nagy és sokféle szolgáltatásuk van. A vendégeken azt látta az újranyitás után, örülnek, hogy újra járhatnak edzésekre. A mozgás bármilyen formája és rendszeressége jó hatással van a testi és mentális egészségre.

Van egy réteg, aki abbahagyta a sportolást

Az ősz alapból lassan indul be az iskolakezdés és a vele járó teendők miatt, ez most sem volt másképp. A vendégek hónapról hónapra fokozatosan elkezdtek visszatérni. Sok olyan esetről hallanak, hogy a Covid betegség után csak nagyon óvatosan térhetnek vissza, ezért még van egy réteg, akik nem kezdtek el sportolni. Ősszel igyekeznek tematikusan olyan vidám órákat, szauna szeánszokat szervezni, amik kicsit kimozdítják az embereket és elterelik az olyan tényektől, hogy hideg van vagy korán sötét.

Makány Balázs, a BellatorGym üzemeltető-tulajdonosa elmondta, hogy két szakaszban közel 1 évet kényszerültek bezárásra: 2020 tavasszal önként, majd ősztől kötelezve. Ez rengeteg idő, amit éreztek is az újranyitást követően. A terem csoportos edzéseket és fallabda szolgáltatásokat kínál. A hirtelen robbanás helyett, inkább lassú mozgolódást tapasztaltak. A csoportos edzések "kemény magja" visszatért az újranyitást követő egy hónapban. Új vendégek szeptembertől kezdtek el megjelenni, de még korán sem érték el a leállítások előtti időszakot. A fallabdás vendégeik szinte teljesen lecserélődtek, néhány régi törzsvendéget leszámítva.

Szerinte az elnyúló korlátozások, a folyamatosan ömlő rémhírek új szokásokat alakítottak ki az emberekben és emiatt passzívak, pedig a napi stressz és nyomás levezetésének legjobb módja sport. Akik mozognak, tudják ezt. Az aktív vendégek körében nem téma a Covid, nem aggódnak miatta, többségük már a 3. oltását veszi fel. A növekvő esetszámok valószínűleg elnyújtják azt a gazdaságilag megpróbáló időszakot, amit túl kell élnie a BellatorGym-nek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

edzőtermek

testedzés

árak

sport

sportcentrum

torna

egészség