Ezek a tél slágergyümölcsei: csak óvatosan fogyaszd, ezt sokan nem tudják róluk

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a tél slágergyümölcsei: csak óvatosan fogyaszd, ezt sokan nem tudják róluk

A téli gyümölcsfogyasztásunkban és vitaminpótlásunkban jelentős helyet foglalnak el a citrusfélék, mint a narancs, a mandarin, a klementin és a citrom. Utóbbi időben pedig elterjedőben van a pomelo is. A karácsony, a rokonlátogatás, az esti nassolások elképzelhetetlenek nélkülük ebben az időszakban, ám sokan nem tudják, hogy érdemes azért óvatosan fogyasztani belőlük. Hogy mennyiért vehetjük meg most őket? Mire kell figyelni mielőtt elfogyasztjuk őket? Ennek jártunk most utána.

Amikor télen a hazai gyümölcsök vitamintartalma a tárolás folyamán lassan csökken, a citrusfélék - a citrom és narancs - még dúskálnak a vitaminokban. Nem beszélve arról, hogy számos jótékony hatással bírnak:

  • A narancsban alig van kalória, energiahordozója egy kevés szőlő- és gyümölcscukor, ezért bátran fogyaszthatjuk éhségűzőnek, leve és rostjai jól telítenek, üdítenek, a szomjat is oltják. A vegetáriánusoknak, akik nem fogyasztanak állati fehérjét, ajánlott beépíteni az étrendjükbe a narancsot, mivel a nagy adag C-vitamin elősegíti a növényi eredetű vas fölvételét. Továbbá antioxidánsai, a flavonok és a karotinok, az antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, de nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is.
  • A citromban található C-vitamin, vagy aszkorbinsav, fontos szerepet tölt be azimmunrendszerműködésében azáltal, hogy stimulálja a fehérvérsejtek képződését, egyben védi is az antivirális anyagokat termelő immunsejteket. Ezen felül antioxidánsként a káros szabad gyökök megkötésével is hozzájárul egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. Az összes gyümölcs közül a citrom és a lime rendelkezik a legtöbb citromsavval, ami igen előnyös a vesekövek elleni küzdelemben. Az enyhén savas kémhatású vegyület gátolja a kövesedést, illetve a már kialakult apróbb kövek lebontását is támogatja.

Megrengett a globális citruspiac

Mivel hazánkban nem termesztenek citrusokat, így a termény külföldről kerül a magyar boltokba. A klímaváltozás viszotn globális probléma, világszerte problémákat okoz a termelőknek. Így nem meglepő, hogy főként a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a citrusok termelésében és feldolgozásában jelentős visszaesés várható az elmúlt év becslései alapján.

A narancs globális termelése várhatóan 7,8 tonnát csökken (46,1 millió tonnára). A visszaesés fő oka a kedvezőtlen időjárás Brazíliában (-19%) és Mexikóban (-45%). Ennek következtében a fogyasztás, a feldolgozásra szánt gyümölcs és a friss export mennyisége szintén alacsonyabb lesz. Ezzel párhuzamosan a globális narancslé-előállítás az előrejelzések alapján 23%-al, 1,6 millió tonnára fog mérséklődni. A narancslé-fogyasztás várhatóan továbbra is egyenletes marad, habár a globális kereskedelem némileg alacsonyabb lesz.

A mandarin globális termelése várhatóan 400 000 tonnával esik vissza (31,6 millió tonnára). Az Európai Unióban, Marokkóban, Törökországban és az Egyesült Államokban tapasztalható csökkenést a kínai termelés emelkedése némileg ellensúlyozhatja. Az alacsonyabb készletek miatt a termelés és az export egyaránt visszaeshet.

A Mexikóban és az Egyesült Államokban tapasztalt kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a globális grépfrút-termelés, becslések szerint, 6,7 millió tonnára csökkenhet. A fogyasztás várhatóan enyhén mérséklődik, míg törökországi növekedésnek köszönhetően az export magasabb lesz.

A globális citrom- és limetermelés 975 000 tonna visszaesés mellett 7,6 millióra csökken az Argentínában, az Európai Unióban, Mexikóban, Törökországban és az Egyesült Államokban tapasztalható elmaradások következtében. A rendelkezésre álló készletek apadásával a fogyasztás, a feldolgozásra szánt gyümölcs és az export mennyisége egyaránt csökken.

Érdemes szétnézni több boltban is vásárlás előtt

Mivel a termesztési eredmények romlottak, így ez befolyásolja az árakat is. Ennek fejében körbenéztünk a nagyobb áruházak kínálatában, mennyibe kerül most egy kiló, a legkedveltebb citrusokból. Ennek mentén láthatjuk, hogy

  • a Tesco online kínálatában 599 Ft/kg áron vehetünk narancsot, 599 Ft/kg áron citromot, 369 Ft/kg áron pedig mandarint.
  • A Sparban már 329 Ft/kg áron is vehetünk narancsot, 599 Ft/kg áron citromot és mandarint.
  • A Lidl kedvező áron kínálja a narancsot, 289 Ft/kg-ért. A bio citromot pedig 379 Ft/kg áron.
  • Az Auchan online shopjában narancsot már 288 Ft/kg áron is találunk, citromot 269 Ft/kg áron, mandarint pedig 250 Ft/kg áron.

Érdemes tehát több bolt kínálatát is megnézni vásárlás előtt, így láthatjuk, hogy mit és hol érdemesebb megvásárolni. Ez pedig nem mindegy az ünnepi időszakban, amikor a legtöbben spórolnának is, de meg is vásárolnák kedvenc termékeiket.

Erre figyelj vásárlás során!

Kevesen tudják, hogy a távoli termőhelyekről hozzánk kerülő gyümölcsök (dél-Európa, a Közel-Kelet, vagy pl. Kína) a 2-3 napos szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket a kiszáradást gátló védőréteggel.

Ahogy arra a Nébih szakemberei felhívták a figyelmet: ezeknél a gyümölcsöknél a külső felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol, stb.) felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédő-szer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz alapú. Azt mindenképpen tudni kell, hogy a Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt.

Szakértők szerint azt, hogy a gyümölcs csak viasz védőréteggel bevont, vagy mellette növényvédő-szerrel is kezelték-e, a termék címkéjén, vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón – még a lédig gyümölcsök esetében is! - fel kell tüntetni! Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, mivel a növényvédő-szer a héj illóolajához kötődik és a viaszbevonás miatt később már nem lesz lemosható. Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, javasolt körültekintően eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni.

A hivatal munkatársai erre péládkat is mutattak:

A gombaölő-szerrel biztosan nem kezelt a bio-citrom/narancs stb., aminek a feliratozására jó példa az alábbi:

Forrás: Nébih
Forrás: Nébih
Forrás: Nébih
Forrás: Nébih

De mutattak példát arra is, hogy néz ki a felületkezelt, helyesen feliratozott gyümölcs címkéje:

Forrás: Nébih
Forrás: Nébih

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

citrom

narancs

nemzeti élelmiszerlánc biztonsági hivatal

nébih