Itt vannak a friss adatok: továbbra is ez a fertőzésben legkevésbé érintett megye

MTI   
  Megosztom
Itt vannak a friss adatok: továbbra is ez a fertőzésben legkevésbé érintett megye

Meghalt 154, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4977 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 6 208 430 embert oltottak be, közülük 5 923 284-en a második, 3 065 350-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták:

 • 1 218 295-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 37 530 ember, a gyógyultak száma 1 026 254-re emelkedett.
 • Az aktív fertőzöttek száma 154 511.
 • Kórházban 5856 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 519-en vannak lélegeztetőgépen.
 • Hatósági házi karanténban 45 852-en vannak, a mintavételek száma 8 947 845.

Kiemelték, hogy Magyarországon is jelen van már az omikron vírusvariáns, ezért továbbra is kérik a beoltatlanokat, hogy vegyék fel az oltást, mert "minden variánssal szemben nagyobb az esély az oltással, mint anélkül". A korábban oltottakat pedig továbbra is a megerősítő oltás felvételére kérik, mivel az ismét 80-90 százalékosra emeli a védettséget.

Az 5-11 éves gyerekek oltása továbbra is csak időpontfoglalással vagy házi gyermekorvosoknál lehetséges - hívták fel a figyelmet. Folyamatosan nyitva a regisztráció és az időpontfoglaló a gyermekek oltásához, amelyet 77 kórházban és házi gyermekorvosoknál végeznek el.

Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni

- írták.

Jelezték, hogy minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavallt. A második oltás a gyermekeknél is három héttel esedékes az első oltás után.

A kormányzati tájékoztatóban emlékeztettek: maszkot kell viselni az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken; a beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben. A vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Felidézték, az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben üzemorvosok is végezhetik az oltást.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig

 • Budapesten (205 332) és Pest megyében (164 558) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.
 • Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (75 565),
 • Hajdú-Bihar (67 022),
 • Bács-Kiskun (65 307),
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg (61 697)
 • és Győr-Moson-Sopron megye (61 118).

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

budapest

pest megye

borsod-abaúj-zemplén megye

hajdú-bihar megye

bács-kiskun megye

szabolcs-szatmár-bereg

győr-moson-sopron megye

tolna megye

koronavírus

koronavírus-fertőzés