Elárulta a dietetikus: így kerülhető el a karácsonyi elhízás, és még spórolhatunk is vele

Pénzcentrum   
  Megosztom
Elárulta a dietetikus: így kerülhető el a karácsonyi elhízás, és még spórolhatunk is vele

Közeledik a karácsony, a tévé már most tele az emésztést segítő gyógyszerek reklámjaival, mi pedig számolgatjuk a pénzünket, hogy mennyibe is fog fájni nekünk a karácsonyi menü elkészítése. Ilyenkor a bőségé a főszerep, fogás követ fogást, az ünnepek végére pedig sok magyar felkapkod pár kilogrammot magára. Egy dietetikust faggattunk arról, hogy hogyan tehetnénk a karácsonyt tudatosabbá az étkezés szempontjából is.

Az inflációnak köszönhetően a karácsonyi menü minden eleme drágult, de ez sem tartja vissza a magyar családokat attól, hogy büntetlenül élvezzék az ünnepi falatokat. Ilyenkor sokan akár napi többször is leülnek enni, a látogatások alkalmával több sütemény is elfogy, amelyet gyakran üdítők és alkohol kísér. Sokan túleszik magukat, rengeteg ételt ki is dobunk, éppen ezért a Pénzcentrum Szarka Dorottya dietetikust kérdezte arról, hogy mivel lehet a karácsonyt egészségtudatosabbá tenni.

Az ünnepkört illik élvezni, és a reformálás nem jelenti azt, hogy minden klasszikust át kell variálnunk. Inkább a szemléleten kell változtatni, élvezzük a karácsonyi falatokat, ne ilyenkor diétázzunk, de legyünk tudatosak. Ez a tudatosság már a vásárláskor is megjelenhet, hiszen a túlfogyasztás, pontosabban a “túlvásárlás” már itt elkezdődik.

- mondta Szarka Dorottya, aki hozzátette, hogy a tudatosság már a vásárlásnál, amolyan nulladik pontként megkezdődhet, és a menütervezésnél folytatódhat. Rengeteg élelmiszerhulladékot termelünk, gyakran alapanyagot is ki kell dobnunk, felhasználatlanul, és bár csökkenő ez a tendencia, még mindig sok étel kerül a szemétbe.

Az élelmiszerhulladék-termelés mérséklését kezdhetjük azzal, hogy kisebb adagokat készítünk, ezzel egyébként a túlevést is elkerülhetjük, hiszen ha nem egy nagy kondérral főzünk, úgy nem is érezzük a szükségességét annak, hogy mindent megegyünk.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

elhízás

karácsony

advent

penzcentrum