Új arcát mutatja a Covid-járvány: egész iskolai évfolyamok dőlhetnek ki

HelloVidék   
  Megosztom
Új arcát mutatja a Covid-járvány: egész iskolai évfolyamok dőlhetnek ki

Egyik napról a másikra egész iskolai évfolyamok betegedhetnek meg az omikron miatt. A szakértők szerint nagyon magas itthon a koronavírus-fertőzés kockázata a gyerekek esetében, mivel nagyon alacsony a körükben az átoltottság.

A koronavírus tájékoztató oldal szerint már tegnap óta nő a fertőzöttek száma és mindezért pedig már az új omikron variáns a felelős. Az eddigi tapasztalatok szerint az új változat ugyan valamivel ritkábban okoz nagyon súlyos eseteket, de

Magyarországon december utolsó hetében indult el az új, ötödik járványhullám. Akkor a fővárosban az előző héthez képest ötven százalékkal növekedett az új esetek száma. A belvárosi gócban főként 20-29 éves fiatalok között terjedt a fertőzés. Hasonló jelenség látszik Heves megyében is. A vírus azokban a megyékben terjedhet a leggyorsabban, ahol alacsony az átoltottsági arány.

A Népszavának nyilatkozó szakértők szerint a gyerekek esetében magas a fertőzés kockázata, mivel az 5–18 éves korosztálynak alig negyede kapott eddig két oltást, és 30 százalékuk egyet. Vagyis az ő átoltottságuk nem fogja megállítani a járványt az iskolák kapuinál. A cikk szerint ez azt jelenti, hogy egyik-napról a másikra teljes osztályok, évfolyamok betegedhetnek meg. Ráadásul, olvasható a cikkben, a külföldi tapasztalatok szerint az új vírusvariáns nemcsak nagyon gyorsan terjed, hanem veszélyeztetheti a kritikus szolgáltatások működtetetést is egyszerűen azzal, hogy túl sok dolgozó kerülhet egyszerre betegállományba.

A fertőzöttek többségnek enyhe tünetei vannak, ám egyelőre nem tisztázott, hogy mindez azért van-e, mert közöttük sok az oltott és a fiatal, vagy esetleg enyhül a járvány ezzel a mutációval – nyilatkozta egy szakember a lapnak. Még azt sem tudni, hogy mivel járhat, ha az idősebb korosztályok is fertőződnek – tette hozzá.

Bár a lakosság kisebb százalékának lehetnek súlyos tünetei, de mivel várhatóan sokan lesznek betegek, így a kisebb százalék is jelenthet sok ellátásra szorulót. A szakértő szerint az oltás mellett szükség van egyéb óvintézkedésekre is: így például fontos a szigorú maszkviselés, a fizikai távolság megtartása, valamint, ha valaki észleli a tüneteket magán, akkor semmiképpen ne menjen utcára, közösségbe. Azaz néhány óránál hosszabban tartó orrfolyás, fáradtság, láz, izomfájdalom, hányás, hasmenéses tünetek esetén érdemes elvégezni a tesztet. Makacs tünetek mellett pedig a negatív gyorsteszt után el kell végezni a PCR-tesztet is

– írták.

A Népszavának nyilatkozó szakértő szerint az omikron-variánssal megnő az újrafertőződések száma, azaz, ha valaki már átesett koronavírus-fertőzésen, most nagy a kockázata, hogy újra megbetegedhet. Mint mondta: bár zajlanak a klinikai próbák az omikron elleni védőoltásokkal, ám ez a járványhullám már az előtt lezajlik, mielőtt bármilyen hírt kapnánk az új oltásról.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

omikron

koronavírus

járvány

ötödik hullám