Figyelem, tilos pánikba esni: országszerte felzúgnak a vészjelző szirénák

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelem, tilos pánikba esni: országszerte felzúgnak a vészjelző szirénák

Figyelem, ne ijedjetek meg, csak tesztelik a rendszert! Mutatjuk, mely megyékben, hány a helyszíneken és mikor indul a lakossági riasztó rendszer hangos üzemű (teljes körű) próbája.

Délelőtt 11 órától a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára kerül sor - adta hírül a Katasztrófavédelem a Facebook-oldalán.

A Belügyminisztérium által üzelmeltetett MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

Ezeken a helyszíneken (amelyek teljes listáját itt nézheti meg) délelőtt 11 órakor indul a lakossági riasztó rendszer hangos üzemű (teljes körű) próbája.

A hangos üzemű próbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le:

Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják.

A szöveges részt követően azonnal következik a sziréna jelzés, ami egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú, üvöltő hang.

Ezt követően az alábbi szöveg hangzik el:

Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják.

Ezután pedig újabb sziréna jelzést hallani kétszer fél percig, fél perces szünettel.

A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész:

A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sziréna próba

katasztrófavédelem