Figyelem, tilos pánikba esni: országszerte felzúgnak a vészjelző szirénák

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelem, tilos pánikba esni: országszerte felzúgnak a vészjelző szirénák

Figyelem, ne ijedjetek meg, csak tesztelik a rendszert! Mutatjuk, mely megyékben, hány a helyszíneken és mikor indul a lakossági riasztó rendszer hangos üzemű (teljes körű) próbája.

Délelőtt 11 órától a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára kerül sor - adta hírül a Katasztrófavédelem a Facebook-oldalán.

A Belügyminisztérium által üzelmeltetett MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

Ezeken a helyszíneken (amelyek teljes listáját itt nézheti meg) délelőtt 11 órakor indul a lakossági riasztó rendszer hangos üzemű (teljes körű) próbája.

A hangos üzemű próbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le:

Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják.

A szöveges részt követően azonnal következik a sziréna jelzés, ami egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú, üvöltő hang.

Ezt követően az alábbi szöveg hangzik el:

Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják.

Ezután pedig újabb sziréna jelzést hallani kétszer fél percig, fél perces szünettel.

A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész:

A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sziréna próba

katasztrófavédelem