Nem semmi kezdeményezés: így tanítják a Kárpátaljáról menekült gyerekeket Vecsésen

HelloVidék   
  Megosztom
Nem semmi kezdeményezés: így tanítják a Kárpátaljáról menekült gyerekeket Vecsésen

A háború kitörése óta majdnem ötmillió gyereknek kellett elhagynia otthonát Ukrajnában. A halálos áldozatok között mindeddig 142 gyereket tartanak számon – a valós szám ennél jóval magasabb lehet. De mi lesz azokkal a menekült gyerekekkel, akik kizökkenve eddigi hétköznapi életükből, egyik pillanatról a másikra egy idegen ország menekültszállásain találják magukat? Vecsésen az önkéntesek szükségiskolát nyitottak, ahol a Kárpátaljáról menekült gyerekekkel foglalkoznak.

Játékos iskolát szerveztek Vecsésen a Kárpátaljáról menekült gyerekeknek. A Sátor Egyesület közösségi fórumokon szervezte az önkénteseket, akik között vecsési tanárok és egyetemisták is vannak. Az Ungvárról, Munkácsról és Nagydobronyról érkezett gyerekekkel szinte egész nap foglalkoznak, hiszen a Vecsésre menekült szülők, felnőttek már szinte mindannyian kaptak munkát, és sokan 12 órában dolgoznak - számolt be róla az RTL.hu.

A menekült gyerekeket a Vecsési Evangélikus Egyházközség karolta fel, iskolává alakították a templom helyiségeit. Ahogy az RTL riportjából kiderült, a gyülekezeti tagok először adományokat gyűjtöttek, később lettek figyelmesek arra, hogy a munkásszálláson élő családok között milyen sok a gyerek, akiknek mindennapi elfoglaltságra van szükségük.

Néhányan ugyanis jócskán le vannak maradva a tananyaggal. Van olyan 10 éves, aki most tanul olvasni, és olyan 12 éves is, akivel most kell begyakoroltatni a szorzótáblát. A Sátor Egyesület titkára, Bartha Viktória szerint vannak olyan gyerekek, akik az itthoni állami iskolákhoz képest két évvel hátrébb tartanak.

A gyülekezet civil szervezete, a Sátor Egyesület közösségi fórumokon szervezte az önkénteseket, hozzájuk csatlakoztak a vecsési pedagógusok és egyetemisták is, akik hetente többször írás-olvasást gyakorolnak a gyerekekkel. Az egyesület a tanév végéig mindenképp szeretne foglalkozni a gyerekekkel, tevékenységük viszont azokon a jó szándékú adományozókon és önkénteseken is múlik, akik eddig is segítették munkájukat.

A menekültek közül szinte mindenki azt várja, mikor térhet haza. Hosszú távra egyelőre nehéz tervezni, hiszen az itteni létük körül is rengeteg a bizonytalanság. Hiába dolgozik a szülők többsége, a keresetük nem elég arra, hogy hosszú távon kialakítsák itt az életüket. Az állami segély pedig legfeljebb 45 napig jár.

- közölték a riportban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ukrán-magyar határ

ukrán-orosz háború

menekültek

gyerekeke

iskola