Pánikra semmi ok, nincs itt a háború: országszerte felzúgnak a vészjelző szirénák

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Pánikra semmi ok, nincs itt a háború: országszerte felzúgnak a vészjelző szirénák

Figyelem, országszerte szirénapróba lesz május 9-én, hétfőn 11 órától, azonban nem kell megijedni a riadótól, csak tesztelik a rendszert. Mutatjuk viszont, hol kell számítani a zajra!

Szirénapróbát tartanak országszerte május 9-én, hétfőn, közölte Facebook-oldalán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ahogy írták, délelőtt 11 órától a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor.

A próbánál az alábbi szöveget, illetve jelzést adják le:

A szöveges részt követően azonnal következik a szirénajelzés. A próba során alkalmazott jelzés első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzést adnak le, majd a jel lefutása következik be.

Ezt követően azt lehet hallani:

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.Segítségével mintegy 517 ezer ember riasztható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sziréna próba

magyarok

vidék