Pánikra semmi ok, nincs itt a háború: országszerte felzúgnak a vészjelző szirénák

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Pánikra semmi ok, nincs itt a háború: országszerte felzúgnak a vészjelző szirénák

Figyelem, országszerte szirénapróba lesz május 9-én, hétfőn 11 órától, azonban nem kell megijedni a riadótól, csak tesztelik a rendszert. Mutatjuk viszont, hol kell számítani a zajra!

Szirénapróbát tartanak országszerte május 9-én, hétfőn, közölte Facebook-oldalán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ahogy írták, délelőtt 11 órától a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor.

A próbánál az alábbi szöveget, illetve jelzést adják le:

A szöveges részt követően azonnal következik a szirénajelzés. A próba során alkalmazott jelzés első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzést adnak le, majd a jel lefutása következik be.

Ezt követően azt lehet hallani:

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.Segítségével mintegy 517 ezer ember riasztható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sziréna próba

magyarok

vidék