Fontos változás élesedik a menzákon: ilyen ételt kapnak mostantól a gyerekek ezekben az iskolákban

MTI   
  Megosztom
Fontos változás élesedik a menzákon: ilyen ételt kapnak mostantól a gyerekek ezekben az iskolákban

Kiszervezik július 1-jétől a gyermekétkeztetési feladatokat Békéscsabán. Az önkormányzati cég helyett a budapesti Pannon Menza Kft. látja el a feladatot.

A közgyűlés hétfőn rendkívüli ülésen döntött a feladat ellátására kiírt közbeszerzési eljárás eredményéről. Három cég nyújtott be ajánlatot, mindegyik 1,282 milliárd forintért vállalta a munkát, de csak egy volt érvényes.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester az ülésen hangsúlyozta, másfél éve gondolkoznak a kiszervezésen, az önkormányzatra ugyanis egyre nagyobb terhet rótt a feladat, és nem volt lehetőség korszerűsítésekre. A karbantartás és a felújítás ezentúl a vállalkozó feladata lesz, a négy főzőkonyha és a 18 tálalókonyha használatáért pedig évi 50 millió forintos bérleti díjat fizet. Beruházási tervet nem írtak elő a cégnek.

Hozzátette, a kft.-nek át kell vennie és legalább egy évig tovább kell foglalkoztatnia azokat, akik az intézménnyel június 30-án közalkalmazotti jogviszonyban állnak.

Bíró Csaba, a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény vezetője - korábban fideszes önkormányzati képviselő - kedden azt is elmondta, csaknem 200 munkavállalót kell átvennie a cégnek. Az intézmény volt a legnagyobb költségvetésű, legtöbb embert foglalkoztató önkormányzati cég - jegyezte meg.

Hat-nyolc munkatársat, aki vállalkozóként működtette a Csabagyöngye Kulturális Központban (CSAKK) működő éttermet és kávézót, nem kell átvennie a nyertes cégnek. Bíró Csaba elmondta, ez a tevékenység évente körülbelül 100 millió forint nyereséget hozott; a CSAKK-nak kilenc év alatt mintegy 30 millió forintot fizettek rezsi-hozzájárulásként.

A közbeszerzés csak az állami fenntartású oktatási intézmények közétkeztetési feladataira terjed ki. Békéscsabán azonban a szlovák nemzetiségi önkormányzat és az evangélikus egyház óvodát, általános iskolát, gimnáziumot és kollégiumot működtet, a katolikus és a baptista egyház pedig általános iskolát, és ezekben is az önkormányzati cég biztosította a gyermekek étkeztetését. Bíró Csaba elmondta, eddig valamennyi intézményben az áfával növelt nyersanyagköltséget kellett fizetni az ellátásért.

Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester elmondta, ezek az intézmények önállóak, maguknak kell megoldaniuk a közétkeztetést.

Megjegyezte, a megyei jogú városok kétharmadában kiszervezték a közétkeztetést, ezt az utat követi Békéscsaba is.

A békéscsabai evangélikusok felveszik a kapcsolatot a nyertes céggel; az óvodában nyáron is meg kell oldaniuk az étkezést; de hosszú távon a feltételektől függ, hogy kivel szerződnek.

Szente Béla, a CSAKK igazgatója, a közgyűlés köznevelési bizottságának elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, ő is csak most szembesült ezzel a problémával. Jövő héten dönt a közgyűlés a végrehajtási szabályokról.

A CSAKK étterméről és kávézójáról szólva elmondta, valószínűleg pályázatot írnak ki a működtetésükre. Mivel az intézmény a létrejövő Munkácsy-negyed központjában van, szeretnék, ha olyan vállalkozó üzemeltetné, aki este és rendezvények alatt is nyitva tart.

Szeretnék, ha nyáron legalább a büfészolgáltatás üzemelne

- tette hozzá.

A Pannon Menza Kft.-vel a békéscsabai önkormányzat 24 hónapra köt vállalkozási szerződést, az időtartam további 24 hónappal meghosszabbítható az előterjesztés szerint.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

menza

étkezés

gyermek

iskolai étkezés

közétkeztetés