Fontos változás élesedik a menzákon: ilyen ételt kapnak mostantól a gyerekek ezekben az iskolákban

MTI   
  Megosztom
Fontos változás élesedik a menzákon: ilyen ételt kapnak mostantól a gyerekek ezekben az iskolákban

Kiszervezik július 1-jétől a gyermekétkeztetési feladatokat Békéscsabán. Az önkormányzati cég helyett a budapesti Pannon Menza Kft. látja el a feladatot.

A közgyűlés hétfőn rendkívüli ülésen döntött a feladat ellátására kiírt közbeszerzési eljárás eredményéről. Három cég nyújtott be ajánlatot, mindegyik 1,282 milliárd forintért vállalta a munkát, de csak egy volt érvényes.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester az ülésen hangsúlyozta, másfél éve gondolkoznak a kiszervezésen, az önkormányzatra ugyanis egyre nagyobb terhet rótt a feladat, és nem volt lehetőség korszerűsítésekre. A karbantartás és a felújítás ezentúl a vállalkozó feladata lesz, a négy főzőkonyha és a 18 tálalókonyha használatáért pedig évi 50 millió forintos bérleti díjat fizet. Beruházási tervet nem írtak elő a cégnek.

Hozzátette, a kft.-nek át kell vennie és legalább egy évig tovább kell foglalkoztatnia azokat, akik az intézménnyel június 30-án közalkalmazotti jogviszonyban állnak.

Bíró Csaba, a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény vezetője - korábban fideszes önkormányzati képviselő - kedden azt is elmondta, csaknem 200 munkavállalót kell átvennie a cégnek. Az intézmény volt a legnagyobb költségvetésű, legtöbb embert foglalkoztató önkormányzati cég - jegyezte meg.

Hat-nyolc munkatársat, aki vállalkozóként működtette a Csabagyöngye Kulturális Központban (CSAKK) működő éttermet és kávézót, nem kell átvennie a nyertes cégnek. Bíró Csaba elmondta, ez a tevékenység évente körülbelül 100 millió forint nyereséget hozott; a CSAKK-nak kilenc év alatt mintegy 30 millió forintot fizettek rezsi-hozzájárulásként.

A közbeszerzés csak az állami fenntartású oktatási intézmények közétkeztetési feladataira terjed ki. Békéscsabán azonban a szlovák nemzetiségi önkormányzat és az evangélikus egyház óvodát, általános iskolát, gimnáziumot és kollégiumot működtet, a katolikus és a baptista egyház pedig általános iskolát, és ezekben is az önkormányzati cég biztosította a gyermekek étkeztetését. Bíró Csaba elmondta, eddig valamennyi intézményben az áfával növelt nyersanyagköltséget kellett fizetni az ellátásért.

Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester elmondta, ezek az intézmények önállóak, maguknak kell megoldaniuk a közétkeztetést.

Megjegyezte, a megyei jogú városok kétharmadában kiszervezték a közétkeztetést, ezt az utat követi Békéscsaba is.

A békéscsabai evangélikusok felveszik a kapcsolatot a nyertes céggel; az óvodában nyáron is meg kell oldaniuk az étkezést; de hosszú távon a feltételektől függ, hogy kivel szerződnek.

Szente Béla, a CSAKK igazgatója, a közgyűlés köznevelési bizottságának elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, ő is csak most szembesült ezzel a problémával. Jövő héten dönt a közgyűlés a végrehajtási szabályokról.

A CSAKK étterméről és kávézójáról szólva elmondta, valószínűleg pályázatot írnak ki a működtetésükre. Mivel az intézmény a létrejövő Munkácsy-negyed központjában van, szeretnék, ha olyan vállalkozó üzemeltetné, aki este és rendezvények alatt is nyitva tart.

Szeretnék, ha nyáron legalább a büfészolgáltatás üzemelne

- tette hozzá.

A Pannon Menza Kft.-vel a békéscsabai önkormányzat 24 hónapra köt vállalkozási szerződést, az időtartam további 24 hónappal meghosszabbítható az előterjesztés szerint.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

menza

étkezés

gyermek

iskolai étkezés

közétkeztetés