Ettől szenved most 10-ből 3 magyar: roham várható a gyógyszertárakban

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ettől szenved most 10-ből 3 magyar: roham várható a gyógyszertárakban

Az augusztussal együtt beköszöntött a parlagfűszezon. A parlagfű virágpora már országszerte közepes szinten lehet, és koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, főleg az ország déli részén érheti el a magas szintet. Rossz hír ez legalább 10-ből 3 magyar számára, akik pollenallergiától szenvednek. A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentésében. A tünetek enyhítésére javasolt a maszkviselés, a pollen-előrejelzés folyamatos követése.

A csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is a közepes-magas tartományban várható. A pázsitfűfélék virágporának mennyisége jellemzően alacsony. A többi lágyszárú allergén közül az útifű, a libatopfélék, valamint a kevésbé jelentős allergénnek számító kenderfélék, az üröm, a lórom, valamint az ernyősvirágzatúak virágpora országosan alacsony koncentrációban van jelen. A fák közül előfordulhat még néhány szem a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közé tartozó hárs és fenyőfélék virágporából, írja a Pénzcentrum.

A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma országosan magas, helyenként nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban várható - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentésében. Az augusztussal együtt pedig beköszöntött a parlagfűszezon is, a növény virágpora már országszerte közepes szinten lehet és koncentrációja egyre emelkedik. Az ország déli részén már egyre többfelé érheti el a magas szintet a következő napokban.

Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint pedig a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka érintett. Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, egyes becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Akármelyik becslés is áll közelebb a valósághoz, az biztos, hogy milliókat érint most a parlagfűvirágzás. Viszont rengetegen csak később kapnak észbe, mikor már nagyon kínozza őket az allergia, és akkor rohannak a patikába gyógyszerért.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

parlagfű

allergia

pollenszezon

pollen