Ettől szenved most 10-ből 3 magyar: roham várható a gyógyszertárakban

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ettől szenved most 10-ből 3 magyar: roham várható a gyógyszertárakban

Az augusztussal együtt beköszöntött a parlagfűszezon. A parlagfű virágpora már országszerte közepes szinten lehet, és koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, főleg az ország déli részén érheti el a magas szintet. Rossz hír ez legalább 10-ből 3 magyar számára, akik pollenallergiától szenvednek. A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentésében. A tünetek enyhítésére javasolt a maszkviselés, a pollen-előrejelzés folyamatos követése.

A csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is a közepes-magas tartományban várható. A pázsitfűfélék virágporának mennyisége jellemzően alacsony. A többi lágyszárú allergén közül az útifű, a libatopfélék, valamint a kevésbé jelentős allergénnek számító kenderfélék, az üröm, a lórom, valamint az ernyősvirágzatúak virágpora országosan alacsony koncentrációban van jelen. A fák közül előfordulhat még néhány szem a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közé tartozó hárs és fenyőfélék virágporából, írja a Pénzcentrum.

A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma országosan magas, helyenként nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban várható - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentésében. Az augusztussal együtt pedig beköszöntött a parlagfűszezon is, a növény virágpora már országszerte közepes szinten lehet és koncentrációja egyre emelkedik. Az ország déli részén már egyre többfelé érheti el a magas szintet a következő napokban.

Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint pedig a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka érintett. Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, egyes becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Akármelyik becslés is áll közelebb a valósághoz, az biztos, hogy milliókat érint most a parlagfűvirágzás. Viszont rengetegen csak később kapnak észbe, mikor már nagyon kínozza őket az allergia, és akkor rohannak a patikába gyógyszerért.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

parlagfű

allergia

pollenszezon

pollen