Agresszív darazsak támadnak itthon: innen ismered fel a veszélyes rovarokat, így védekezz!

HelloVidék   
  Megosztom
Agresszív darazsak támadnak itthon: innen ismered fel a veszélyes rovarokat, így védekezz!

Egyre több az egyszerű szúnyog- és darázscsípésre fellépő szokatlanul erős bőrreakció. Az általános tünetek, bőrgyulladások miatt tavalyhoz képest többen fordulnak orvoshoz Dr. Borbély Katalin funkcionális medicina orvos, háziorvos, mentőorvos, homeopata szakorvos szerint. De, ha van otthon méz, aloe vera, vagy hagyma, ezekkel sokszor enyhíteni tudjuk a csípést követő kellemetlen bőrtüneteket. Persze legjobb az lenne, ha elkerülnénk ezeket a rovarokat, éppen ezért kertünkben, otthonunkban érdemes elkezdeni a védekezést. Hogy hogyan? Ennek is utána jártunk.

Amellett, hogy a számtalan szúnyogfajta között egyre több a többnyire vírusos fertőzést terjesztő vérszívó, a méhekkel, darazsakkal, lódarazsakkal és kullancsokkal is vigyázni kell: egyre váratlanabb reakciókat vált ki a csípésük. Dr. Borbély Katalin szerint évről-évre változnak a rovarok és az immunválaszok is.

Ha vérnyomáscsökkenést, fejfájást, hányingert, hányást, heves bőrtüneteket észlelünk egy darázs, méhcsípés után, azonnal forduljunk orvoshoz! Ugyanakkor egy egészséges, jó immunrendszerrel rendelkező embernél nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni egy csípés helyén megjelenő piros folt miatt. Az általában csak a rovar nyálára adott, természetes védekező, hisztaminos reakció

– hangsúlyozta a háziorvos, aki ügyeleti tapasztalatát megosztva elmesélte,

Mint mondta, érdemes a házipatikánkat felszerelni néhány készítménnyel, amelyek segítik a bőrseb gyógyulását. Ilyenek például Ledum és Apis tartalmú gél (DAPIS gél) az aloe vera, a méz, vagy babáknál hatékony lehet a csípésre kent zabpehelyből és zabtejből készült keverék is.

Az éhes és szomjas darázs, veszélyes

Az elmúlt években ugrásszerűen elszaporodtak a darazsak. Számuk az elmúlt években folyamatosan nőtt. Sok esetben pedig rendkívül agresszívak: ahogy ételt látnak, egyből rárepülnek, megpróbálják megközelíteni. Ha pedig fenyegetve érzik magukat, támadnak, ami azért veszélyes, mert ez az allergiások esetében akár halálhoz is vezethet.

A darázscsípés, ahogyan a méhszúrás is, súlyos reakciót produkál, amely akár halálos is lehet. Tragédiát okozhat, ha a csípést követő 30 percen belül életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció, anafilaxia jelentkezik. Ilyenkor súlyos hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, ájulásérzés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, de akár eszméletvesztés is előfordulhat. Ez azonnali sürgősségi ellátást igényel: be kell adni a combizomba a betegnél lévő életmentő adrenalin injekciót (ha már tud az allergiájáról, általában magánál hordja), és azonnal mentőt kell hívni. Életveszélyes anafilaxiát egyébként hazánkban csak a méh és a darázs mérge okozhat, a többi rovar csípése csak jórészt ártalmatlan, helyi reakciót vált ki.

Az allergiás reakciók a csípést követően később, 48 órán belül is jelentkezhetnek, akkor azonban már nem jelentenek akkora veszélyt. A szakemberek azt tanácsolják, ilyen esetben is feltétlenül keressünk fel egy rovarméreg allergiások ellátásával foglalkozó allergológus szakorvost, aki kideríti, mi okozta az allergiás reakciót. Rizikóelemzést végez a vérvizsgálatok, bőrpróba és a tünetek alapján, hogy eldöntse, igényli-e a páciens a 3-5 éven keresztül tartó, rovarméreg-alapú immunterápiát. Az allergológus emellett a sürgősségi ellátás lépéseiről is tájékoztatja a beteget, begyakorolja vele, mi a teendő vészhelyzet esetén, illetve ellátja a szükséges gyógyszerekkel.

Nem allergiás reakció, de szintén orvosi ellátást igényel, ha nyirok- vagy érgyulladás alakul ki, erre pedig a csípés helyétől a törzs felé kiinduló piros csík utal. Ez fertőzésből ered, jóval később jelentkezik, általában akkor, ha a fullánkkal nemcsak a méreg, hanem valamilyen kórokozó baktérium is bekerül a bőr alá. Ha ilyet észlelünk, elég a háziorvost felkeresni, aki antibiotikumos kezelést ír majd elő.

Hogyan űzzük el őket kertünkből, otthonunkból?

A különböző fészkelési preferenciákon kívül a méhek és a darazsak közötti fő különbség az, hogy a méhek pollennel táplálják lárvájukat, míg a darazsak rovarokkal táplálják őket. Ez azt jelenti, hogy a darazsak valójában nagyszerű munkát végeznek a kert körül, mert szinte minden típusú kártevőt megfékeznek. Viszont sokszor nehéz velük együtt élni főleg, ha hatalmas fészket építenek a kertünkben. Most éppen ezért, annak jártunk utána, hogy tarthatjuk távol őket a kertünkből, barátságos módon, mérgek és vegyi anyagok nélkül.

A mezőgazdaságban használt növényvédőszerek keveréke jelentősen növeli a méhek pusztulását, e keverékek veszélyességét jelentősen alábecsülték, vélik kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban. Mint írták, nem csak a méhek, hanem más beporzók is létfontosságúak a termény és a vadon élőhelyei számára, a világszerte mezőgazdasági művelésbe bevont növények 75 százaléka függ a beporzóktól.

A elmúlt években egyre nagyobb mértékben csökkent a méhpopulációk száma világszerte, ami aggodalmat váltott ki az élelmiszerbiztonságot és a természetes ökoszisztémákat illetően. A probléma viszont nem új, 2019-ben a kutatók megállapították, hogy a rovafajok mintegy felének csökken a populációja világszerte és a század végére egyharmaduk teljesen eltűnhet. Minden hatodik faj már kihalt a világ egyes térségeiben. Pusztulásuk fő oka az élőhely elvesztése és a növényvédőszerek használata.

A pusztítás helyett inkább barátságos módszerek?

Kertünkben, veteményesünk körül is felbukkanhatnak beporzók. A méhek után a darazsak talán a leginkább népszerű lakók, akik ráadásul sok kertes ház tulajdonosnak törnek borsot az orra alla. A közhiedelemmel ellentétben a darazsak hasznosak, beporozzák a növényeket, csak nem olyan mértékben, mint a méhek. Persze annak ellenére, hogy a darazsak íly módon hasznosak lehetnek az udvarunkon, vannak hátrányaik is. Alegsúlyosabb gondot az jelenti velük kapcsolatban, hogy bármikor megcsíphetnek minket, arról nem is beszélve, hogy súlyos allergiás reakciót is okozhatnak.

Éppen ezért, mielőtt fészket építenének a kéményhez, a veranda tetője alá vagy akár az ablakpárkányra, redőnytokba, érdemes tisztában lenni néhány trükkel, melyekkel barátságos módon elűzhetjük őket. Ahelyett, hogy kioltanánk az életüket.

Szegfűszeg-muskátli-citromfű olaj keverék

Kutatások szerint a szegfűszeg, muskátli és citromfű illóolajok kombinációja sikeresen taszította a darazsakat. Ha otthon elkészítenénk ezt a keveréket, akkor érdemes néhány cseppet tenni ezekből egy mosogatószeres vízzel megtöltött permetezős flakonba. Ezután nincs más hátra mint befúni az érintett területeket, ahol korábban felbukkantak a darazsak.

Borsmenta olaj

Ugyan ez a folyamat lényegében, csak itt a mosogatószeres oldathoz borsmenta olajat öntünk. Permetezzük be a darazsak számára kedvelt helyeket és hagyjuk, hogy az illatok elriasszák őket.

Mit tehetünk, ha már kialakult a fészek?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei mindnkit óvatosságra intenek. A nagy családokban élő, agresszív, fullánkos hártyásszárnyúak kilakoltatása nem egyszerű feladat.

Méhek esetében lehetőleg szóljunk egy tapasztalt méhésznek, aki még örülni is fog az „ajándék” családnak. Ha a méhek és lódarazsak jelenléte nem jár közvetlen veszéllyel, várjuk meg az ő szaporodási ciklusukat lezáró fagyos késő őszi-téli időszakot, és ekkor távolítsuk el a fészket, a lépeket

- írják közleményükben.

A „titkos biofegyver" – a molyirtókazetta lehet. Gyakran előfordul, hogy egy-egy odút évről-évre elfoglalnak a méhek vagy darazsak, ezek esetben érdemes bevetni egy hasznos trükköt. A háztartási és élelmiszer üzletek vegyi áru polcain szinte mindenhol megtalálhatók a ruhásszekrénybe akasztható molyirtó kazetták. Ezek hatóanyaga veszélytelen a madarakra, ezért a lépektől megszabadított odú nyitható tetejének belső oldalára rajzszögezzünk fel egy ilyen rovarriasztó kazettát. Ezek többnyire papír reklám tokra vannak ragasztva, amit a műanyag tartály megsértése nélkül nyugodtan levághatunk, és így már a legkisebb, „A” típusú odú tető lapjára is elfér. A molyirtó kazetták hatásideje hosszú, 4-6 hónap, ezért ezeket legjobb február-márciusban kiszerelni, így egész költésidőben távol tarthatják a méheket és darazsakat

- ajánlották a szakemberek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

darázs

darázsfészek

darázsirtás

darázscsípés

csípés