Több százezres bírságot kaphatnak idén ősszel a háztulajok: indul a razzia, kiadták a figyelmeztetést

HelloVidék   
  Megosztom
Több százezres bírságot kaphatnak idén ősszel a háztulajok: indul a razzia, kiadták a figyelmeztetést

A napokban várható az idei parlagfű pollenszezon tetőzése. Jelenleg országosan nagyon magas a pollenterhelés, helyenként akár extrém magas is lehet a parlagfű virágporának koncentrációja. A héten a megerősödő szél tovább fokozhatja a pollenterhelést, melyen számottevően az átmeneti záporok sem enyhítenek.

Az idei évben a parlagfű virágzását az aszály késleltette, ezért egészen az utolsó augusztusi hétvégéig az allergiások enyhébb tüneteket tapasztalhattak, mint a korábbi években. Augusztus utolsó napjaiban azonban a parlagfű pollenkoncentrációja gyors ütemben emelkedett, országosan elérte a nagyon magas szintet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) javasolja, hogy az allergiások lehetőség szerint kerüljék a kültéri tevékenységeket, fokozottan ügyeljenek a gyógyszerek szedésére, és kövessék nyomon az NNK polleninformációs szolgáltatását, amely naponta frissülő térképes előrejelzéssel segíti az allergiásokat és a szakorvosokat.

A parlagfű pollenszórása a csúcsidőszakában van

A parlagfű pollenkoncentrációja országosan nagyon magas, amin az átmeneti záporok sem tudnak számottevően enyhíteni. Az erős szél tovább fokozhatja a pollenterhelést, helyenként akár extrém magas koncentráció is előfordulhat. Ebben az időszakban a parlagfűre érzékeny allergiások lehetőleg kerüljék a kültéri tevékenységet.

A csalánfélék virágzása a csúcsán túljutott, pollenkoncentrációjuk fokozatosan csökken, országosan közepes szintet érhet el. A többi lágyszárú allergén közül az üröm, a libatopfélék, valamint a kevésbé jelentős allergénnek számító kenderfélék pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat, illetve alacsony koncentrációban országosan jelen van még a pázsitfűfélék, az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak pollenje, valamint a szerbtövis és a rézgyom virágpora. A fák közül még lehet néhány szem a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a hárs és fenyőfélék virágporából, legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma országosan a magas – nagyon magas, az Epicoccumé a közepes – magas tartományban alakulhat.

A korábbi évek tapasztalata és az eddigi adatok alapján a parlagfű szezon csúcsidőszaka augusztus utolsó – szeptember első napjaira várható.

Továbbra is fontos a rendszeres kaszálás, mellyel csökkenthetjük a levegőben a lágyszárú gyomnövények – köztük a parlagfű – virágporának mennyiségét. Felhívnánk a földhasználók figyelmét, hogy

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

allergia

allergiaszezon

pollen

pollenszezon

pollen allergia