Kosárszámra terem most ingyen: százezreket is érhet kilója az erdei gombának

Agrárszektor   
  Megosztom
Kosárszámra terem most ingyen: százezreket is érhet kilója az erdei gombának

Rengeteg magyar kerekedik fel most, hogy erdei gombákat gyűjtögessen, és kicsit változatosabbá tegye az étrendjét. Ám mint minden hasonló tevékenységnek, ennek is megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyeket mindenkinek be kell tartania, és amelyek nem ismerése, illetve figyelmen kívül hagyása komoly következményekkel járhatnak. Szerencsésebb esetben csak a pénztárcánk bánja ezt a kalandot, de előállhat olyan helyzet is, hogy az egészségünk, vagy épp az életünk kerül veszélybe a szabályok nem tudása miatt. Az Agrárszektor összegyűjtötte, mit kell tudni feltétlenül, ha azt akarjuk, hogy a gombavadász túránk ne csak egy hosszúra nyúló erdei séta legyen, hanem valóban eredményesen zárhassuk a portyát!

A gombaszedés során nemcsak arra kell odafigyelni, hogy mit és hogyan szed az ember, hanem arra is, hogy mennyit. Ezzel kapcsolatban a Magyar Mikológiai Társaság részletes szabályokat alkotott, amelyeket mind a kezdőknek, mind a gyakorlott gyűjtögetőknek érdemes megfogadnia - ezeket szedte pontokba az Agrárszektor, íme:

  • A gombagyűjtéshez lehetőleg mindig kosarat használjunk, sohasem nylonzacskót! A gombák termőtestei ugyanis befüllednek a műanyagzacskóban, ezáltal könnyen romlanak, továbbá összetörhetnek, és felismerhetetlenné válhatnak.
  • A kezdő, és a már gyakorlott gyűjtők is csak olyan gombát szedjenek étkezésre, amelyeket már jól ismernek. A mérgező vagy étkezésre alkalmatlan gombák maradjanak inkább érintetlenek. Az ismeretlen gombákból pedig csupán 2-3 példányt gyűjtsünk, az azonosítás miatt. Ezeket mindig elővigyázatosan húzzuk ki a talajból, ne tisztogassuk meg, viszont lehetőség szerint jegyezzük fel a lelőhely jellemzőit. A meghatározandó gombafajokat mindig a többitől elkülönítve gyűjtsük, például kis dobozkákban vagy alufóliában. Fontos, hogy az ismeretlen, vagy éppen az általunk ismert, de mérgező (vagy étkezésre alkalmatlan) gombákat ne lökjük fel, ne tapossuk össze, mivel ezek is az erdőhöz tartoznak, fontos elemei a természetnek. Másrészt az is előfordulhat, hogy más gombagyűjtő éppen ezeket a gombákat keresi tanulmányi vagy tudományos célra.
  • Különösen fontos, hogy mindig szakszerűen gyűjtsük a gombákat: a termőtestet gondosan válasszuk el a talajtól (vagy más aljzattól), csavarjuk ki a tönkjét, egyidejűleg fedjük be a keletkezett mélyedést avarral, hogy a szabaddá vált egészséges gombafonalak ne száradjanak ki.
  • A begyűjtött gombákat legcélszerűbb már az erdőben a rátapadó talajtól, levelektől megtisztítani. Arra azonban ügyelni kell, hogy a különleges bélyegeket, mint például a tönk töve, bocskora vagy burokmaradványa, ne károsítsuk meg.
  • A nagyon fiatal vagy öreg gombák, továbbá a kukacos, rágott, penészes, ázott vagy fagyott példányok étkezési szempontból értéktelenek. Ezeket hagyjuk a termőhelyükön, mert így spórák millióit tudják majd szétszórni, amelyekből új micéliumok fejlődhetnek.
  • Vannak olyan gombafajok, amelyek más élőlényekhez hasonlóan veszélyeztetettek és bizonyos védelmet érdemelnek. Ezért ajánlatos csak a leggyakoribb ehető fajokat gyűjteni. A ritka, vagy kipusztulóban lévő gombafajokat pedig feltétlenül meg kell kímélni. Ne legyünk telhetetlenek sem, csupán a saját (vagy családi) szükségletre elegendő mennyiségű gombát gyűjtsünk, amely a jelenlegi jogszabályok alapján személyenként napi 2 kg-ot jelent. Az így gyűjtött gomba kereskedelmi forgalomba nem hozható, így azt nem árulhatjuk boltban, piacon, sőt még az ismerőseinknek sem értékesíthetjük - ahogy arra korábban dr. Sári Judit, a D.A.S. jogi szakértője is felhívta a figyelmet.
  • Aki nem vizsgázott gombaszakértő, az mindig ellenőriztesse az általa szedett gombákat! Hétköznapokon a piacokon, nagyvárosokban pedig munkaszüneti napokon is ellenőriztethetőek a kijelölt gombavizsgáló helyeken a gyűjtött gombák. Az ellenőrzéskor a teljes gombagyűjteményt fajokra elkülönítve célszerű bemutatni. Fontos, hogy külön válasszuk az általunk ismert, és étkezésre gyűjtött gombákat, illetve elkülönítve - például kis dobozkákban - az ismeretlen, tanulmányozandó vagy határozásra szánt fajokat.
  • Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a gombaszakértői ellenőrzést komolyan kell venni! Csak a kifogástalanul ellenőrzött vagy meghatározott gomba esetében lehetünk biztosak abban, hogy nem kell tartanunk a gombamérgezéstől. (Általános szabály, hogy a gyilkos galócát minden kezdőnek alaposan megismernie kell, de léteznek a lemezes gombák között más mérgezők is. Ezek hatása a belső szervek vagy az idegrendszer zavarásán alapul. A kezdők ezért először csak csöves gombákat (vargányákat) gyűjtsenek. A közöttük előforduló mérgező gombáknak nincs halálos hatásuk és könnyebb a felismerésük is.)

Bár a tapasztalt gombagyűjtő tudja, mégis újra és újra hangsúlyozni kell, hogy a galambgombákon, vargányákon, az ízletes rizikén és a nagy őzlábgombán kívül sohase ízlelgessünk, kóstolgassunk nyersen gombákat! (Az előbb felsoroltakat is csak akkor kóstoljuk meg nyersen, ha nagyon-nagyon jól ismerjük az adott fajtát.) Csupán egyetlen kóstolási próba is súlyos mérgezéshez, a gyilkos galócánál halálhoz vezethet.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gomba

étkezés

gombászás