Figyelmeztetnek a gyermekorvosok: intenzívebb lesz az idei influenzaszezon

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelmeztetnek a gyermekorvosok: intenzívebb lesz az idei influenzaszezon

Az elmúlt években a korlátozások, a kötelező maszkviselés miatt az influenzajárvány enyhébb volt, de idén az várható, hogy intenzívebben fog visszatérni - tudatta a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.

Azt írták, hogy az influenzaszezon kezdete itthon általában október végére, november elejére tehető, de már most érezhetően többen jelentkeznek a háziorvosoknál, különböző vírusok által okozott, influenzaszerű tünetekkel.

Jelezték, hogy bizonyos tanulmányok szerint a gyermekek szervezete hosszabb ideig üríti az influenzavírust, mint a felnőtteké, akár tíz napon túl is fertőzhetnek, sőt a kisgyermekek már több nappal a betegség tüneteinek megjelenése előtt is terjeszthetik a vírust.

Az influenza leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, a hidegrázás, a köhögés, a torokfájás, az izomfájdalom, a fejfájás, a fáradékonyság. A légúti tünetek mellett néha gyomor- és bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak, például hasmenés, hányinger, hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-7 nap

- tették hozzá.

Fontosnak tartották kiemelni, hogy bár az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek (közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak és a cukorbetegek), a várandós nők és a 65 év felettiek körében okozhat súlyos szövődményeket, a gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak.

Hangsúlyozták: az orvosok szerint a betegség elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás, és mivel a vírus megjelenése október végén, november elején várható, a védettség kialakulásához szükséges oltóanyagot legalább két héttel korábban, tehát október közepén javasolt beadatni a gyermekek számára.

Hozzátették, hogy a gyerekek számára tavaly óta Magyarországon is elérhető a tű nélküli, szuszpenziós orrspray influenza elleni vakcina, amelynek beadása semmilyen kellemetlenséggel nem jár.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

influenza

influenza szezon

gyermekorvos

gyerekek

betegség

oltás