Döbbentes adat látott napvilágot Magyarországról: a gyerekek 66%-át bántalmazzák

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbentes adat látott napvilágot Magyarországról: a gyerekek 66%-át bántalmazzák

A magyar diákok 66 százalékát rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak az iskolában, derült ki az UNICEF felméréséből, amit ezer, 12 és 20 év közötti fiatal töltött ki. Az ATV Híradójának nyilatkozó szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy bármelyik gyerek áldozattá válhat.

Bárkiből, aki sérülékenyebb és nem tudja kellőképp megvédeni magát

– közölte a bullying szakértő, Dóczi-Vámos Gabriella. (A bullying az erőszakos viselkedés speciális fajtája. A bántalmazás rendszeres, szándékos és mindig egy gyerekközösségben zajlik, ahol meghatározott szerepek vannak.) Beszólogatás, piszkálás, gúnyolódás - ez mind lehet bullying, az iskolai bántalmazás egyik jellemző formája. Ami sokszor kapcsolati, fizikai szinten is megjelenhet egy közösségben. Például kiközösítés formájában. Ráadásul a testi és lelki bántalmazás legtöbbször az iskola falain kívül, az online térben tovább folytatódik.

Vannak bántalmazók, vannak áldozatok, szemlélők és védelmezők, és tulajdonképpen azt gondoljuk, hogy a szemlélők szemlélődése az, ami az események fennmaradásának az egyik kulcsa. A bántalmazó általában addig megy el, viselkedésével, ameddig azt a közösség hagyja

– fogalmazott a szakértő, aki hozzátette, ha pedig nem lép közbe senki, akkor a bántalmazott gyerek a közösség peremére szorul, elmagányosodik. Idővel alacsony lesz az önbecsülése és az önértékelése is, ami a felnőttkorra is kihathat.

A szakértő szerint a bántalmazásnak egyértelműen a pedagógusok és a szülők vethetnek véget. Annál is inkább, mert a probléma súlyos és valós. Az UNICEF Magyarország felmérése szerint a diákok 66 százalékát érte már bántalmazás. Először 6 és 10 éves kor között. Huszonöt százalékuk segítséget sem mer kérni.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bántalmazás

gyermek

gyermekbántalmazás

iskola

oktatás