Nagy dobásra készül a vidéki egyetem: mutatjuk, mire költenék a több száz milliós támogatást

MTI   
  Megosztom
Nagy dobásra készül a vidéki egyetem: mutatjuk, mire költenék a több száz milliós támogatást

Egységes nemzeti helynévtár készül a Debreceni Egyetem (DE) kutatóinak vezetésével, a programot a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 400 millió forinttal támogatja a Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Program keretében - közölte az egyetem sajtóközpontja.

Tájékoztatásuk szerint a Magyar Nemzeti Helynévtár Programot a Hoffmann István akadémikus, a DE magyar nyelvtudományi tanszékének professzora vezette kutatócsoport valósíthatja meg, további huszonhárom, a magyar nyelv oktatásával és kutatásával foglalkozó hazai és határon túli intézmény, egyetemi intézet, illetve tanszék közreműködésével.

Elsődleges feladatunk, hogy létrejöjjön az egységes nemzeti helynévtár, hiszen a magyar nyelvterület helyneveinek összegyűjtése és közzététele mindenki számára hozzáférhető formában a magyar tudományosság évszázados célkitűzése

- idézi a közlemény Hoffmann István professzort, aki azt is elmondta: az eddigi kutatómunka csak részeredményeket hozott, az érintett nyelvterület nagyobb része feltáratlan maradt, ugyanakkor a magyar nyelv területi és lélekszámbeli visszaszorulása is sürgetővé teszi a feladat elvégzését.

A kutatás csak széles körű szakmai összefogással valósítható meg, a nyelvi gyűjtő- és adatfeltáró munka a magyar nyelvterület egészére - Magyarország, Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság - kiterjed

- tette hozzá.

A szakember azt mondta, a Nemzeti Helynévtár korszerű nyelvtechnológiai eszközökkel, digitális adatbázisként készül majd el, amelyet nyomtatott formában is folyamatosan megjelentetnek. Hozzátette: a mostani támogatás négy évre szól, a munka azonban legalább tíz évet vesz igénybe, s az MTA a program hosszútávú támogatására is elkötelezte magát. Hoffmann István jelezte: az alprogram sok szálon kapcsolódik majd az MTA által is támogatott bölcsészet- és társadalomtudományi kutatási programokhoz.

Az itt megszerzett és elérhetővé tett ismeretek a további alapkutatások szolgálata mellett a mindennapi élet számos területen alkalmazhatók lesznek. A teljes körű helynévtár létrejötte pedig jelentős hozzájárulást jelent a nemzeti és a helyi identitás megerősítéséhez és az összetartozás tudatosításához

- hangoztatta az akadémikus.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

debreceni egyetem

kutatás

nemzeti helynévtár

magyar tudományos akadémia