Ebben is az élen vagyunk: elkeserítő a helyzet, nincs miben bízni a legtöbb magyar szerint

HelloVidék   
  Megosztom
Ebben is az élen vagyunk: elkeserítő a helyzet, nincs miben bízni a legtöbb magyar szerint

A világátlagnál rosszabbnak ítélték meg 2022-t a magyarok, derül ki az Ipsos 36 országot lefedő közvélemény-kutatásából, amelyben az idei évvel kapcsolatos tapasztalatokat és a következő évre vonatkozó várakozásokat mérték fel.

míg az átlagos érték 73 százalék volt – a magyar eredmény 8 százalékpontos növekedés az előző évihez képest, míg világszerte 4 százalékpontos csökkenést mértek. Vagyis a magyar lakosság szerint rosszabbodott a helyzet. Hazánk ezzel az eredménnyel a lista legtetején áll, míg a másik végén Szaúd-Arábiát találjuk, ahol csak a lakosság 44 százaléka értett egyet ezzel az állítással, írja a 24.hu.

A saját maguk és a családjuk szempontjából milyennek látják 2022-t, akkor a magyaroknak már „csak” a 66 százaléka panaszkodott, de ez még így is gyengébb eredmény az országok túlnyomó többségéhez képest. A saját és szűkebb környezetük felől nézve a törökök érezték a legrosszabbnak a helyzetet, az izraeliek pedig a legjobbnak.

A kutatásban résztvevők meglehetősen borúsan látják a jövő évi kilátásokat is: az összes megkérdezett 79 százaléka számít arra, hogy az árak gyorsabban emelkednek majd a fizetéseknél, és hogy jövőre magasabb lesz az infláció az országában, mint az idén.

68 százalék a mostaninál magasabb munkanélküliséget vár, de a válaszadók fele a tőzsdék összeomlására is számít. Kicsivel alacsonyabb, de így is számottevő azok aránya, akik szerint az országaiknak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére is szükségük lesz.

A biztonsági helyzettel kapcsolatos várakozások sokat romlottak idén és ehhez minden bizonnyal köze van az ukrajnai háborúnak. Az összes megkérdezett 48 százaléka el tudja képzelni azt, hogy 2023-ban valamilyen katonai konfliktusban nukleáris fegyvereket fognak bevetni – ez 34 százalékponttal magasabb eredmény, mint a tavalyi, és ebben a kérdésben 31-ből 25 országban 10 százalékpontos emelkedést regisztráltak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

felmérés

kutatás

sonda ipsos

borúlátás

derűlátás

magyarok

2022

2023