Egyre több a pesszimista fiatal: sokan látják borúsan a jövőjüket

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre több a pesszimista fiatal: sokan látják borúsan a jövőjüket

Igencsak vegyesen látják a fiatalok a mostani helyzetüket és a jövőjüket. A K&H ifjúsági index mindössze +2 pont lett a negyedik negyedévben, ami az egyik legrosszabb eredmény a felmérés nyolcéves történetében. A fiatalok 32 százaléka mondta csak magát elégedettnek, azonban 60 százalékuk a jövőt tekintve derűlátó. A felmérés szerint az “elégedetlen optimisták” tábora a legnagyobb, az “elégedett pesszimistáké” a legkisebb.

Összességében inkább kedvezőtlennek látják a jelenlegi saját életüket a 19-29 éves fiatalok, de a jövőben sokan várnak javulást. Az idei negyedik negyedévben +2 pont lett a +50 és -50 pontos skálán mért K&H ifjúsági index értéke. Ez holtversenyben a legrosszabb érték a 2014 negyedik negyedévében elért eredménnyel.

Az index több komponens, az élettel, egészséggel, tanulással, munkával, anyagi helyzettel, egészséggel, önmegvalósítással, önállósággal, szórakozással, barátokkal való elégedettség alapján méri, hogy a fiatalok mennyire elégedettek

- közölte a K&H.

Elégedettek, elégedetlenek, optimisták és pesszimisták

A kutatás szerint a megkérdezett fiatalok több jól elkülöníthető csoportba oszthatóak. A megkérdezettek 32 százaléka mondta magát összességében elégedettnek. Emellett a fiatalok viszonylag optimistán néznek a jövőbe: 60 százalékuk úgy látja, az életük a közeljövőben kisebb vagy nagyobb mértékben pozitív irányba változik.

A mostani helyzet és a jövőbeli elképzelések alapján négy jól elkülöníthető csoportba sorolhatóak a fiatalok.

  • Az “elégedetlen optimisták” csoportjába tartoznak a legtöbben, a megkérdezettek 37 százaléka. Bár ők most nem tartják magukat elégedettnek, de arra számítanak, hogy ez a helyzet kedvezően fog változni.
  • Az “elégedetlen pesszimisták” aránya alig több mint 30 százalékos, ők a mostani helyzetükkel elégedetlenek és javulást sem várnak a jövőben.
  • A harmadik tábor az “elégedett pesszimistáké”: arányuk 5 százalékos, a mostani helyzetükkel ugyan elégedettek, de rosszabbra számítanak a jövőben.
  • Az idei negyedik negyedéves eredmények alapján 28 százalékos volt az “elégedett optimisták” aránya: ők számítanak a legderűlátóbbnak, ugyanis a jelenlegi helyzetükkel elégedettek, és nem számítanak arra, hogy rosszabb lesz a helyzetük.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

felmérés

jövőkép

fiatalok