Szájzárat kapnak a vidéki háziorvosok: mint egy félkatonai szervezetben, olyan lesz a rendszer

HelloVidék   
  Megosztom
Szájzárat kapnak a vidéki háziorvosok: mint egy félkatonai szervezetben, olyan lesz a rendszer

Titoktartásra is kötelezi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat.  Ez a félkatonai szervezeteknél szokás - írta a Népszava.

Titoktartásra is kötelezi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat. Azaz ugyanolyan hallgatásra kényszerülnek, mint a félkatonai szervezetben dolgozó mentők. Munkaszerződésük aláírásával kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tudomásukra jutott orvosi, szolgálati titkot, bizalmasnak minősülő információkat csak „a mentőszolgálat érdekkörében” használják fel, és az OMSZ hozzájárulása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra. A titoktartási kötelezettség nem zárja ki, hogy a feladatellátással kapcsolatban a háziorvosok a kamarához vagy a szakszervezethez forduljanak - írta a Népszava.

A Népszava úgy tudja, hogy az intézkedést a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportja is kifogásolta, az erről szóló egyeztetésen viszont az OMSZ főigazgatója, Csató Gábor hajthatatlannak bizonyult, így bevezetik a titoktartást. Amikor az OMSZ-nél arról érdeklődtek, hogy mi szükség van erre, kitérő választ kaptak, ami a mindenki által ismert orvosi titoktartásra hivatkozik – igaz, ez eddig is jelen volt, mégsem foglalták soha szerződésbe, egészen mostanáig. Arra a kérdésre, hogy vármegyénként hágy háziorvos nem írta alá a szerződését, illetve sikerült-e minden pontra háziorvost találni, szintén nem érkezett egyértelmű válasz, az OMSZ annyit közölt, hogy „a háziorvosok jelentkezése, az általuk választott jogviszonyban történő szerződéskötés folyamatosan zajlik”.

Egy biztos: a lap szerint

Az ügyeletet vállaló háziorvosok nemcsak szerződést, de leírást is kaptak az ügyeleti teendőikről. Ebben egyebek mellett az is szerepel, ha nem hatóság kér látleletet vagy hatósági őrizetben lévő ember vizsgálatát, akkor azért térítést kell kérniük és csak a számla előzetes kiegyenlítése után adhatják ki a szakvéleményt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egészség

egészségügy

orvoshiány

orvosi ellátás