Jó világ vár a betegekre? Ilyen irányba is alakulhat az egészségügyi ellátás itthon

HelloVidék   
  Megosztom
Jó világ vár a betegekre? Ilyen irányba is alakulhat az egészségügyi ellátás itthon

A betegek rehabilitációját, a betegellátáshoz szükséges adatátvitel hatékonyságát, valamint az orvosok és egészségügyi dolgozók munkáját támogatják azok a fejlesztések, amelyeken a Semmelweis Egyetem kutatói, a Széchenyi István Egyetem fejlesztőmérnökei és a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház orvosai közösen dolgoznak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Programban (TKP). A résztvevők bemutatóval egybekötött szakmai-tudományos egyeztetést tartottak nemzetközi szinten is a legmodernebbnek számító, orvostechnikai kutatásaik eredményeikről.

Mik lehetnek a trendek a jövő egészségügyi ellátásában? Hogyan csatornázható be a digitalizáció és a mérnöki precizitás a gyógyulni vágyók és a gyógyítók mindennapjaiba? – két kérdés, amelyre a győri Széchenyi István Egyetem által szervezett szakmai-tudományos bemutatón részt vevő kutatók és orvosok kézzelfogható válaszokat adtak.

A programban hét tématerület szakértője számolt be az elmúlt egy év eredményeiről, amelyek közül a legtöbbről már a fejlesztésnek ebben a szakaszában is elmondható, hogy megalapozták a piacra jutás lehetőségét.

Az adatátvitel és ezzel a diagnosztikai folyamatok sebességének növelésétől, hatékonyságától a mozgásszervi rehabilitáció komplex és magas szintű támogatásán át az egészségügyben dolgozók munkájának, képzésének megkönnyítéséig olyan területekkel foglalkoznak a TKP-ban részt vevő kutatók, amelyek egytől egyig közvetlenül segíthetik majd a régióban és bárhol a világon élő betegek gyógyulását

– adott képet a hiánypótló és szükséges fejlesztésekről Hargitai Hajnalka, a projekt menedzsere, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető professzora.

Dr. Villányi Balázs, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgatója és az egyetemi Egészséginnovációs Kompetenciakzpont vezetője, a TKP-program szakmai vezetője kiemelte: intézményükben messzemenőkig elégedettek az eddig elért eredményekkel, amelyek már most előrelépést jelentenek a mindennapokban.

A győri egyetem mérnökeivel megtaláltuk a közös nyelvet és a platformot is. Inspiráló látni a fejlesztések és egyeztetések folyamatában, hogy ilyen magas szintű tudományos bázisra támaszkodhatunk

- húzta alá az orvosigazgató, egyetemi központvezető.

Hermann Judit, az egyetem által a győri Zrínyi utcai volt kórház területén kiemelt egyetemi fejlesztési programként megvalósítani kívánt Egészségtechnológiai Campus programvezetője hozzátette: mindez biztos alapot és tartalmat jelent az új kutatás-fejlesztési és szolgáltató létesítmény majdani működéséhez.

Az intézmények kiválóságát ösztönző Tématerületi Kiválósági Program 2025 végéig biztosít támogatást a tudásközpontok és kutatóhelyek számára kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeikhez.

Az előadókról

A eseményen dr. Kovács Ákos az első online közvetített endoszkópos műtétről, dr. Prukner Péter a műtőkben is megvalósítható, 5G alapú videó- és adatgyűjtő infrastruktúra alkalmazásáról, Kollár Krisztián és Szlovák Zoltán a virtuális tér segítségével zajló rehabilitációs célú mozgáselemzés és fejlesztő alkalmazások teszteléséről, dr. Wersényi György a HoloLens egészségügyi alkalmazásának lehetőségéről, dr. Tollár József a telerehabilitációról, Kulcsár Klaudia a fogászati implantátumok mechanikai analíziseiről, dr. Kozma István pedig a CT-diagnosztika fogászati implantátumokon történő alkalmazásáról tájékoztatta a résztvevőket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

széchenyi istván egyetem

győr

orvostudomány

digitalizáció