Horror áron veheted a szezon kedvenc gyümölcseit: ki tudja ezt már megfizetni?

HelloVidék   
  Megosztom
Horror áron veheted a szezon kedvenc gyümölcseit: ki tudja ezt már megfizetni?

Az, hogy az évszakoknak megfelelően eszünk, egyáltalán nem jelenti, hogy mindig ugyanazt kell fogyasztanunk. A piacok, boltok széles termékpalettája nagy segítség a változatos táplálkozáshoz, de a szezonon kívüli termények nem mindig olyan dúsak ízletesek, mint azt szeretnénk. Ez a gyümölcsök esetében kifejezetten így van. Érdemes tehát odafigyelni az évszakok változására, és arra, hogy milyen friss, idény termények érhetők el a hideg időszakban is. A szezonális táplálkozás előnye, hogy azt használjuk alapanyagként, amit és amikor a természet magától ad. Így vegyszerek nélkül, organikusan kerülhetnek tányérunkra a fogások. Cikkünkben most annak jártunk utána, milyen gyümölcsöket lehet és érdemes februárban fogyasztani, ha követjük a szezonális étkezés vonalát. De megnéztük azt is, mennyiért kínálják ezeket a terményeket az egyes piacok, áruházak. 

Miért fontos a gyümölcsfogyasztás?

A gyümölcsök szerepe egészségünk megőrzésében, a krónikus (pl. szív- és érrendszeri, daganatos) betegségek elkerülésében kiemelten fontos. A Táplálkozási Akadémia szakemberei szerint, a mérsékelt energia-, zsír-, és szénhidráttartalmuk segíti a megfelelő napi energiabeviteli érték, az ideális testsúly elérését és fenntartását. Bőséges vitamin (pl. C, B1, B2, K, folsav), ásványi anyag (pl. kálium, magnézium) és antioxidáns (pl. C-, E-vitamin, karotinoidok, flavonoidok), valamint alacsony nátriumtartalmukkal hozzájárulnak szervezetünk optimális működéséhez. Nagy élelmi rosttartalmuk segíti emésztőrendszerünk megfelelő működését, hozzájárul egyes daganatos betegségek, illetve a zsírok, a koleszterin felszívódásának gátlásán keresztül a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Jelentős víztartalmuk segíti a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.

A gyümölcsök és zöldségek sokféleségükkel, számtalan elkészítési módjukkal szolgálják étrendünk változatosságát, szezonban vásárolva könnyen, megfizethető áron elérhetőek, arról nem is beszélve, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket szezonjukban vásárolva, fogyasztva még a környezetet is védjük. A napi fél kilogrammnyi mennyiség első pillanatra soknak tűnhet, de ha minden étkezéskor eszünk zöldséget, gyümölcsöt, könnyen be tudjuk tartani az ajánlást.

Ezt pedig fontos szem előtt tartani a hűvösebb hónapokban is. Nem gondolnánk, de most, februárban is érdemes a boltokat, piacokat, zöldségeseket járni, hiszen számos fontos, szezonális gyümölcsöt szerezhetünk be. Főleg akkor, ha elkapunk egy-egy akciót.

Fontos a szezonális étkezés, vásárlás

A szezonális táplálkozás egyre népszerűbb étkezési irányzat, amely az évszaknak megfelelő, időszakosan termő zöldségek és gyümölcsök fogyasztására buzdít. Mivel azonban hozzászoktunk ahhoz, hogy a legtöbb élelmiszerhez folyamatosan hozzájuthatunk, így nem is olyan egyértelmű: miért is fontos ez? A szezonális gyümölcsfogyasztás alatt azt értjük, mikor olyan gyümölcsöket vásárolunk, melynek éppen szezonja van, legyen az a tavasz, a nyár, az ősz vagy a tél.

Nézzük is, milyen előnyökkel jár a szezonális gyümölcs fogyasztás:

  • A hazai idénynövények frissebbek és jobb minőségűek, vagyis tápanyagtartalmuk magasabb, hiszen nem tesznek meg olyan nagy távolságot a termőföldtől az asztalig, és nem szükséges távoli országokból, esetlegesen másik kontinensről importálni őket. Így nem csak az egészségünkre, hanem még a környezetre is jótékony hatással lehetünk
  • A szezonális termékeket általában kedvezőbb áron vásárolhatjuk meg
  • Idényjellegű termékek vásárlásával támogathatjuk a hazai termelőket is

Mit kínálnak most a piacok, áruházak?

Nem is gondolná az ember, de a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök fogyasztása – némi éves
ingadozással – nagyjából a hazai gyümölcsfogyasztás egyötödét teszi ki. A Központi Statisztikai Hivatal legutolsó adatai alapján az egy főre jutó déligyümölcs-fogyasztás 11,7 kilogramm. Manapság a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök jónéhány fajtája már teljesen szokványos, a boltok polcain szinte mindig megtalálható. A banán és a citrusfélék mellett egyre többen ismerik és kedvelik az ananászt, a mangót, de számos igazán egzotikus, szemet gyönyörködtető ismeretlen termés is felbukkan a piacon

A február az utolsó hónap amikor még nagyon sok citrusfélét és téli zöldségeket lehet fogyasztani. Így tehát ebben a hónapban a citrusfélék játsszák a kiemelkedő szerepet a gyümölcsök között. Egész pontosan ezek a gyümölcsök a narancs, a citrom, a klementin, a kivi, a mandarin és a grapefruit. Nézzük is meg, mennyibe kerülnek a vidéki piacokon, áruházakban.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének legfrissebb adatai szerint a vidéki fogyasztói piacokon a következő egzotikus import gyümölcsöket szerezhetjük be:

  • a citrom 990-1000 Ft/kg, mandarin 700-990 Ft/kg, klementin 980 Ft/kg, narancs 750-800 Ft/kg, grapefruit 1500 Ft/kg, kivi 990 Ft/kg, banán 900-950 Ft/kg, füge 4000-4500 Ft/kg, ananász 980-1200 Ft/kg, mangó 650-900 Ft/kg,

A nagybani piacok kínálatában a következő egzotikus import gyümölcsök szerepelnek:

  • a citrom 580-750 Ft/kg, mandarin 550 Ft/kg, klementin 580-600 Ft/kg, narancs 490-540 Ft/kg, grapefruit 740-750 Ft/kg, kivi 630-750 Ft/kg, banán 600-850 Ft/kg, füge 2700 Ft/kg, ananász 680-700 Ft/kg, mangó 480 Ft/kg,

Persze a nagyobb áruházak is kínálnak most szezonális, egzotikus gyümölcsöket, ennek alapján azt láthatjuk, hogy

  • az ALDI-ban a kivi 449 Ft/doboz áron kapható, a narancs 333 Ft/kg áron, a mandarin 469 Ft/kg.
  • Az Auchan kínálatában a narancs 699 Ft/kg, a bio narancs 999 Ft/kg, a bio mandarin 1499 Ft/kg, a kivi 149 Ft/db, a grapefruit 699 Ft/kg, az ananász 799 Ft/kg, a mangó 599 Ft/kg, a banán pedig 799 Ft/kg.
  • A Lidl akciós újságában a banán 449 Ft/kg, a narancs 339 Ft/kg, a mandarin 499 Ft/kg.
  • A Spar akciós szórólapjában a mandarin 599 Ft/kg, a narancs 449 Ft/kg, a kivi 499 Ft/kg.
  • A Tesco akciós ajnánlatai között szerepel a narancs 369 Ft/kg áron, az ananász 499 ft/kg, a kivi 79 Ft/db áron.

Ha megnézzük a kínálatot jól látszik, hogy bizon őrületes különbségek vannak az árakban a piaci, illetve a bolti kínálat között. Érdemes tehát vásárlás előtt körbenézni az akciós kínálatok között, hogy mérlegelni tudjunk, hol éri meg számunkra bevásárolni, hol tudunk a legtöbbet spórolni.

Fontos a tárolás, hogy ne legyen kidobott pénz a vásárlás

Igyekezzünk mindig friss, érett, ép gyümölcsöket, zöldségeket választani. A puhább fajtákat kosarunkban ne tegyük alulra, nehogy a rápakolt többi áru összenyomja őket. Otthon válogassuk ki az esetleg kissé sérült, megnyomódott darabokat, amennyiben lehet, ezeket használjuk fel először.

A gyümölcsöket nagy meleg esetén tárolhatjuk a hűtőszekrényben is, de mindenképpen száraz, hűvös helyen helyezzük el őket – akár a spájzban, akár a pincében vagy egy zárt szekrényben. Inkább vásároljunk gyakrabban friss árut, így kevésbé kell tartanunk attól, hogy otthon tönkremennek. Ezen kívül a vitaminok mennyisége rövid idő, egy-két nap, sőt néhány óra alatt jelentősen csökkenhet.

A tisztítás, darabolás fázisaiban keletkezett gyümölcs-, zöldséghulladékot, ha tehetjük, helyezzük el a komposztban. Ha túl sokat vásároltunk valamiből vagy egyéb okból nem használunk fel mindent, fagyasszuk le a megfelelően előkészített zöldségeket, gyümölcsöket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szezonális táplálkozás

szezonális étkezés

szezonális gyümölcsök

gyümölcsfogyasztás