Mentőöv lehet ez az egészségügynek? Így működik az egynapos sebészet itthon

MTI   
  Megosztom
Mentőöv lehet ez az egészségügynek? Így működik az egynapos sebészet itthon

Több beteget tudnak ellátni, lerövidülnek a várólisták és kisebb a beavatkozások kockázata az egynapos sebészeti ellátásban - emelte ki Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója azon a sajtóbejáráson, amelyet az intézmény felújított műtőblokkjaiban tartottak pénteken.

Révész János főigazgató a sajtónyilvános bemutató előtti tájékoztatón kiemelte, az aktív fekvőbeteg-ellátás kiváltása az egynapos sebészettel mind a betegek, mind az intézmény szempontjából előnyökkel jár.

Egyrészt olyan sebészeti technológiákat alkalmaznak, amelyek csekélyebb beavatkozást igényelnek, mint egy nyitott, több napos ápolást igénylő műtét esetében. Kisebb tehát a beavatkozás kockázata, sokkal rövidebb a gyógyulási idő, így kevésbé szakítják ki a beteget szociális, családi környezetéből. Másrészt a kórház sokkal több beteget tud ellátni.

A főigazgató ismertette, tavaly mintegy 6600 beavatkozást végeztek el a Semmelweis Tagkórház egynapos sebészeti műtőiben, a központi kórházban pedig közel 3500-at. Ez azt jelenti - folytatta -, hogy míg 2018-ban a kórházban elvégzett beavatkozások mintegy 8 százaléka volt egynapos sebészeti beavatkozás, ez az arány mostanra 38 százalékra nőtt. 2024-re szeretnék elérni az 50 százalékot.

A főigazgató tapasztalatai szerint a betegek elégedettsége nő, a visszajelzések azt mutatják, hogy "rendkívül elégedettek" az egynapos sebészeti ellátási formával.

Mátyás Lajos, a kórház orvosigazgató-helyettese elmondta, a központi telephelyen két műtőt újítottak fel erre a célra, elvárás volt, hogy az egynapos sebészet logisztikailag, a betegutakat tekintve is váljon el a többi ellátási formában műtétre kerülő betegtől.

Hozzátette, a Semmelweis Tagkórház öt műtőjével együtt biztosítani tudják az egész vertikumát az egynapos sebészeti ellátásnak, legyen szó általános sebészetről, urológiáról, érsebészetről, ortopédiáról, traumatológiáról, kézsebészetről, nőgyógyászatról.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szentpéteri kapui telephelyén urológiai és sebészeti műtőblokkot alakítottak ki több mint 60 millió forintból, valamint létrehozták a Semmelweis Tagkórházban a Multidiszciplináris Sebészeti Centrumot.

Az intézmény mintegy 500 millió forintért orvostechnikai eszközöket is vásárolt, amelyek nyolc szakmai terület ellátását biztosítják a központi telephelyen, valamint a Multidiszciplináris Sebészeti Centrumban.

Az egynapos sebészeti ellátás a centrum bemutatásával kezdődött a hét elején, pénteken pedig a központi telephely új műtőblokkját mutatták be a sajtó munkatársainak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kórház

miskolc

borsod-abaúj-zemplén megye

révész jános

egynapos sebészet