Hagyd a drága bolti szereket: így készíthetsz házi illatosítót fillérekből

HelloVidék   
  Megosztom
Hagyd a drága bolti szereket: így készíthetsz házi illatosítót fillérekből

Ahhoz, hogy kellemetlen szagok uralkodjanak a lakásban nem sok kell: elég, ha későn visszük le a szemetet, ha megfürdetjük a kutyát vagy épp megfőzzük a vasárnapi menüsort. Ilyenkor legtöbben a drága, bolti légfrissítők, illatosítók után kapunk, pedig van ettől sokkal természetesebb módja is a lakás illatosításának. A HelloVidék összegyűjtötte azokat a módszereket, amikkel a horror árakon kapható szerek használata nélkül is illatossá varázsolhatjuk otthonunkat. 

Egy kellemetlen szag bármikor képes tönkretenni a gyönyörűvé varázsolt szoba hangulatát: gondoljunk csak a háziállatunk szagára vagy egy főzés után beragadt ételszagra. A szellőztetés enyhítheti a problémákat, de nem mindig jelent megoldás, ráadásul az allergiától szenvedőknek ez gyakran igazi kín lehet.

Ha nem nyithatunk gyakran ablakot, akkor a szagok ellen legtöbbször felszerelkezünk több ezer forintos bolti illatosítókkal, légfrissítőkkel, esetleg illatgyertyákkal. Persze sokszor ezek a borsos áruk mellett többet ártanak, mint használnak: nem elég, hogy megesik, kellemetlen, torokkaparó érzést váltanak ki, de hamar el is tűnik az illatuk, nem túl tartósak. Ezt csak tetőzi az, hogy nem igazán tudjuk, mit tartalmaznak, valóban egészségesek a szervezetre vagy sem. Nem csoda, hogy előfordul az is, hogy az illatosítók allergiás tüneteket váltanak ki. Kiemelten igaz lehet ez az asztmásokra és az egyéb allergiától szenvedőkre.

Jó hír azonban, hogy otthonunk illatosítását megoldhatjuk a drága drogériákban kapható kemikáliák nélkül is, hiszen az illatosítás legjobb módjai mindig természetesek. A gyógynövények, virágok és illóolajok aromái nyugtató frissességet hozhatnak minden helyiségbe.

Az Ideal Home gyűjtése alapján nézzük meg, hogyan is lehet otthonunk mindig friss öt egyszerű lépéssel:

1. Készítsük el saját légfrissítőnket!

Mit és mivel?Számos, kimondottan baktériumölő illatkombináció között válogathatunk:

  • levendula- mandarin
  • borsmenta-eukaliptusz-rozmaring
  • citrom-fahéj-szegfűszeg
  • kubeba (faggyúfa)- citrom

Az egyik leghatásosabb fertőtlenítő a citromolaj, de a teafa, a levendula, a szegfűszeg, az eukaliptusz, a mandarin és a fahéjolaj is baktériumölő tulajdonságú. Szellőztetés után párologtathatunk ezek közül valamelyikből, vagy használhatjuk diffuzorban, hogy megtisztítsuk a szoba levegőjét. A különféle illóolajok fokozzák egymás hatását, ha keverék formájában alkalmazzuk.

Íme két tuti recept:

  • 250 ml vizet keverjünk össze 5 csepp eukaliptusz illóolajjal, 3 csepp rozmaring és 3 csepp teafa illóolajjal. Tegyük egy szórófejes flakonba, jól rázzuk össze, és már használhatjuk is.
  • A természetes és gyors frissességhez töltsünk vizet egy lábasba, adjunk hozzá friss rozmaringot, és forraljuk fel, majd pár órán keresztül főzzük, amíg a gőzök a levegőt illatosítják. Később hűtsük le a keveréket és tegyük a folyadékot egy spray palackba. Tároljuk a hűtőszekrényben, és szükség szerint spricceljünk belőle egy keveset.

2. A lelkes "szakácsok" tuti tippje

Ha még nincs, akkor telepítsünk egy mini-konyhakertet friss fűszernövényekkel, például bazsalikommal, petrezselyemmel és zsályával. A leveleket főzve vagy akár frissen morzsolva is kellemes édes és fűszeres illatot nyújthatnak.

3. Engedjük be a külvilágot!

A legjobb módja, hogy friss, természetes illat legyen a lakásban, ha beengedjük a külvilágot. Készítsünk kedvenc nyári virágainkból kis kötegeket és csokrokat, és tegyük a ház körül található edényekbe, vázákba, kosarakba vagy befőttesüvegekbe a lakás különböző pontjaira.

4. A csodaszer: a citrom

Az egyik legjobb csodaszerünk a citrom. Ez a héjas gyümölcs nemcsak illatos, hanem antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezért amellett, hogy illatos, tisztításra is alkalmas: dörzsöljük fel citrommal például a vágódeszkánkat, hogy megszabaduljunk a foltoktól és a szagoktól.

5. Sokak kedvence: a levendula

A levendula az otthon egyik legjobb természetes illatforrása. Kis szárított csokrokkal a nappalinkban, lenevdula zsákokkal a ruhásszekrényben minden kellemes illatban úszhat. A jó éjszakai alvás ösztönzése érdekében pedig el is helyezhetünk egy kis levendulanövényt az éjjeliszekrényen vagy használhatunk természetes levendula sprayt ágyneműnk illatosításához.

Mit tehetünk még?

A Real Simple cikke szerint vannak még praktikák, amiket érdemes bevetni, hogy ne telepedjenek meg sokáig a rossz szagok a lakásban. Ezek bár apróságnak tűnnek, mégis nagyon sokat segíthetnek, hogy otthonunk ne legyen tele kellemetlen szagokkal. Szóval a következőket rendszeresen végezzük el:

  • Tisztítsuk meg a szemeteskuka belsejét (a fedelet is beleértve, ha van) legalább havonta egyszer.
  • Pro tipp: tartsunk egy kis cicaalmot a szemetes alján, hogy felszívja a nedvességet és elűzze a szagokat.
  • Rendszeresen mossuk ki az állatok fekhelyét, és minden nap ürítsük ki az alomdobozt.
  • A konyhában érdemes kis szemetesvödöröket használni, így kénytelenek leszünk rendszeresebben kivinni a szemetet.
  • A kellemetlen szagok a hűtőben is eluralkodhatnak: éppen ezért azt is mossuk át legalább havonta egyszer.
  • Ami még fontosabb: minden hétvégén szelektáljuk ki azt, ami lejárt, vagy már kevésbé friss. Használjuk fel, amit még lehet, a romlott, megaszalódott, megfonnyadt termékeket viszont komposztáljuk vagy dobjuk kukába.
  • A szőnyegek, díszpárnák, kárpitok, ágyneműk és ablakhuzatok mágnesként vonzzák a rossz szagokat. Ha tehetjük, ezeket is tisztítsuk meg, lehetőleg olyan készülékkel, ami forró gőzt használ. Amit viszont tehetünk, párnahuzatokat, plédeket, rendeszeresen mossuk ki. Ezzel is frissítve az anyagokat.
  • Használjunk diffúzort, ami állandóan biztosítja az illatot a lakásban. Kiváló módja az illóolajok használatának.
  • Érdemes kipróbálni a szódabikarbóna tasakot is, amely elnyeli a rossz szagokat, és miközben illatosít. Töltsünk meg egy tasakot szódabikarbónával, adjunk hozzá körülbelül öt csepp illóolajat, és zárjuk le a csomagot. Ezután tegyük abba a fiókba, szekrénybe, ahol illatosítani szeretnénk.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

házi illatosító

illatosítás

otthoni illatosítás

filléres ötlet

szagmentesítés

illatosító készítés