Sokkoló videón: napok óta habzik a patak, kiakadtak a helyiek, szennyvíz fertőzi a vizet

HelloVidék   
  Megosztom
Sokkoló videón: napok óta habzik a patak, kiakadtak a helyiek, szennyvíz fertőzi a vizet

Fehér hab lepte el a gyalogoshidat Ceglédbercelen. A patak szennyezettsége miatt a gátnál több méteres hab borítja a vizet. A problémát a közeli szennyvíztisztitó okozhatja, melynek csatornája közvetlenül a Gerje-patakba ömlik. A helyiek szerint nagyobb esőzések után gyakori, hogy a telep kapacitása nem bírja a terhelést és a patak vize bűzlik a szennyezéstől, számolt be riportjában az RTL Híradó.

A KÖTIVIZIG igazgatóságát én azonnal felhívtam ahogy a problémát észleltük és azt mondta az ügyeletes, hogy már a pénteki napon kint jártak is és vízmintát vettek és várják a laborvizsgálat eredményét

- mondta az LMP-s Földi Áron a Híradónak.

A patak habzása viszont azóta sem állt meg. Az LMP helyi képviselője szerint a közeli szennyvíztisztító okozza a problémát. Földi Áron azt mondja, gyakran előfordul, hogy nagyobb esőzések után a telep nem bírja a terhelést, és ilyenkor a szennyezett víz egyenesen a patakba ömlik.

A ceglédberceli lakosok is többször panaszkodtak már a patakból eredő bűzre. A szennyezés az élővilágra is komoly hatással van. Szalai Zoltán a környezettudományok doktoraként 20 éve figyeli a Gerje-patak változását és a szennyezés mértékét.

A problémát az jelenti, hogy a környező településeknek a szennyvízkezelői olyan vízjogi engedéllyel rendelkeznek, ami azt írja elő, hogy a tisztított szennyvizet a Gerjébe vezessék bele. Ugye a szennyvízkezelés hatásfoka az változó, arról nem is beszélve, hogy gyakran vannak műszaki hibák, és erre vezethető vissza az, hogy sok esetben tisztítatlanul ömlik a településeknek vagy egy bizonyos településnek a szennyvize a Gerjébe

- mondta Szalai Zoltán.

A habzó szennyvíz jelenleg is a Gerje-patakba folyik. Az ügyben az RTL Híradó megkereste a szennyvíztisztitó telep üzemeltetőjét, az albertirsai polgármesteri hivatalt és a katasztrófavédelmet is, de válasz nem érkezett.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

videó

felvételek

szennyvíz

gerje-patak

pest megye

szennyeződés

habzik

ceglédbercel