Riadót fújtak: a Balatont is veszélyeztető agresszív, invazív halat fogtak

HelloVidék   
  Megosztom
Riadót fújtak: a Balatont is veszélyeztető agresszív, invazív halat fogtak

Különleges trópusi halak viszik már a prímet a Hévízi-termáltóban. Hiába mutatnak jól, mégis hatalmas károkat okoznak a vízben – közölte az RTL Fókusz című műsora. Ez pedig azt jelenti, hogy a Balatont is elérhetik ezek az inváziós fajok.


 


 

A hévízi termáltó kivezető csatornája télen sem fagy be, így kedvező életfeltételeket biztosít azon trópusi halaknak, amelyek télen elpusztulnának a hideg vizű, magyar folyókban - adta hírül az RTL Fókusz című műsora.

Vannak bizony olyan akváriumi haltenyésztők, akik szándékosan helyeznek ki bizonyos fajokat annak érdekében, hogy a természetes vízben költségmentesen fel tudják őket nevelni, majd jelentős haszonnal értékesíteni

– mondta Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője.

Az utóbbi években a trópusi példányok (mint például a citrom- vagy jaguársügér) teljesen átvették az uralmat a kifolyóban, és a vízterület ökoszisztémáját átalakították. A jaguársügér „elég komoly szájberendezéssel, fogakkal rendelkezik”.

A kutatók szerint a legtöbb problémát okozó amurgéb faj Ázsiából egy halszállítmánnyal került a magyar folyókba, és az évek során olyan hibrid szaporodási rendszerrel alkalmazkodott a környezetéhez, amivel az őshonos fajok teljes területét, kiváltképp az év halának választott lápi pócot veszélyezteti.

Egy-két jaguársügér-előfordulás már a Zalában datálható. Horgászoknak sikerült megfogni, tehát valaki vagy oda direktbe beengedte, vagy valamilyen módon megtalálta az az egyed az átszökésnek a lehetőségét”

– nyilatkozta Weiperth András, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

veszély

invazív faj

hal

balaton