Szenzációs szabadulásról érkezett hír: elmúlt a vészhelyzet, repülhetett, ki merre látott

MTI   
  Megosztom
Szenzációs szabadulásról érkezett hír: elmúlt a vészhelyzet, repülhetett, ki merre látott

Gyógykezelés után engedtek vissza a természetbe ragadozó madarakat, egy fiatal rétisast (Haliaeetus albicilla) és egy vándorsólymot (Falco peregrinus) a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjából - közölte Veprik Róbert igazgató.


 


 

Tavaly került a mentőközpontba egy fiatal, legyengült rétisas (Haliaeetus albicilla). Bár a gyógykezelése sikeres volt, a teljes rehabilitációra várni kellett, a madár visszavadítására tett első kísérlet nem járt sikerrel, a sas még nem állt készen arra, hogy visszatérjen a vadonba. A napokban a gondozók azonban újra próbálkoztak, és ezúttal sikerrel jártak, a rétisas tovaszárnyalt, ahogy eleresztették.

Az Eurázsia északi részének partvidékein - Grönlandtól Kamcsatkáig - élő rétisas Európa legnagyobb madárfaja, szárnyfesztávja megközelítheti a 2,5 métert. A Kárpát-medencében - szigetszerű - fészkelő populációja fordul elő, de telente öt-hétszáz példány érkezik ide a Baltikumból telelni is. Táplálékában a halak, vízimadarak, kisebb emlősök dominálnak, de képes elejteni a gyengébb őzgidákat, s rájár a dögre is. Állományukat fészkelő- és táplálkozási területének zavarása veszélyezteti. Más nagy testű madarakhoz hasonlóan a rétisasokkal is történnek elektromos távvezetékek okozta balesetek, és előfordulnak mérgezéses esetek is.

A vadaspark munkatársai sikeresen meggyógyítottak egy szintén tavaly, legyengült állapotban a mentőközpontba került vándorsólymot is. A madarat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetett helyszínen, Sándorfalva térségében eresztették vissza a természetbe.

A vándorsólyom az egyik legnagyobb elterjedési területtel rendelkező sólyomféle: csaknem húsz alfaja megtalálható Alaszkától a Tűzföldig, az északi eurázsiai tundráktól Afrikáig, de még Ausztráliában is. Kárpát-medencei állománya részben a táplálékláncban felhalmozódó szintetikus rovarirtó szerek miatt szinte eltűnt, több mint három évtizedig nem találtak költőpárt Magyarországon. Az 1990-es évek végétől azonban újra fészkelnek vándorsólymok hazánkban.

A szinte kizárólag repülő madarakra vadászó sólyomféle a leggyorsabb állat, irányított zuhanórepüléskor sebessége meghaladhatja a 300 km/órát.

A Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontja többnyire védett vagy fokozattan védett fajok ötszáz, ezer egyedét fogadja évente. Ezeknek mintegy 60 százalékát tudják szabadon engedni a felépülésük után. A központ működésének fő célja ugyanis az, hogy visszaadja ezeket az állatokat a természetnek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

szeged

szegedi vadaspark