Ennek már a fele sem tréfa! Elérte az idei csúcsot a vízszint, lassan kiönt a Balaton

HelloVidék   
  Megosztom
Ennek már a fele sem tréfa! Elérte az idei csúcsot a vízszint, lassan kiönt a Balaton

Már 116 centin áll a mérce és ezen a vasárnapi meleg sem változtatott. Az adatok szerint pénteken reggel mérték az idei csúcsot. A szakemberek szerint 120 centiméter volna a kívánatos, de ez a mostani magasság és 11 centivel több, mint amennyi tavaly volt.

A hét közepén záporok, zivatarok várhatók, de ezek valószínűleg már nem lesznek elegek az újabb emelkedéshez. A Balaton állapotával több cikkben is foglalkoztunk. Legutóbb azt írtuk, hogy az elmúlt években vízhiánnyal küzdő tavak vízállásának is jót tett az elmúlt napokban esett eső, írja az infostart.hu.

Korábban egyébként 110 centiméter volt a maximum a Balatonnál, de a szélsőségesen meleg nyarak miatt ezen módosítottak. 1921 és 2021 közötti időszakban többször is előfordult, hogy ugyanezen a napon, azaz májusban, ennél is alacsonyabb átlagos vízállást mértek.

Ideálisnak azt tekintik a szakemberek, ha a nyarat 120 centis vízállással nyitja a Balaton. Ennél magasabb értéket nem határozhatnak meg, mert a szél miatt a tó olykor felbillen, és akár 60-80 centivel is megemelkedhet a vízszint, amely veszélyezteti a déli part alacsonyabb településeit.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

vízállás

vízszint

idei csúcs