Nyakunkon a nyár: drágán ráfizethetünk, ha ezeket nem vesszük figyelembe

HelloVidék   
  Megosztom
Nyakunkon a nyár: drágán ráfizethetünk, ha ezeket nem vesszük figyelembe

Nyakunkon a nyár, az utazások, családi programok, kikapcsolódás és folyamatos pörgés időszaka. Ilyenkor hajlamosak vagyunk szüneteltetni a nyelvtanulást is – ez a több hónapos kiesés pedig nagyon veszélyes, különösen azoknak, akik nemrég kezdtek ismerkedni egy-egy új nyelvvel. Hogyan tarthatjuk szinten a tudásunkat a folyamatos rohanás mellett? Ennek jártunk utána, szakértői segítséggel.

Három hónap szünettel lenullázhatod a tudásod

Három hónap rengeteg idő, főleg, ha nyelvtanulásról van szó. Ekkora kiesés egy frissen indult nyelvtanulási folyamatban felér egy hatalmas öngóllal: a statisztikák szerint akár egy egész szintet visszaeshet ilyenkor a beszédkészségünk. Ezért fontos, hogy a rekkenő melegben is kitartsunk, és legalább a szinten tartásra szakítsunk egy kis időt.

Az applikáció hasznos, de nem elegendő

Mára rengeteg nyelvoktató applikáció és program közül válogathatunk, ilyen például a Duolingo, vagy a Xeropan. Ezekkel könnyedén el lehet érni az alapszintet, de nem árt vigyázni, ez a tudás becsapós: főleg a szókincset erősíti.

Én most egy kísérletet folytatok saját magamon, a nulláról tanulok spanyolul, kizárólag applikációk segítségével. Jól használhatóak, ha szavakról van szó, de azt kell mondjam, legalább ugyanennyi befektetett időt és energiát kell még pluszban rászánni, hogy érjen is valamit. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy csak ezekre támaszkodnak, aztán jön a döbbenet, hogy egy vakáción már nem tudnak megszólalni

- árulta el Juba-Nagy Ágnes, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője. „Az önbizalom az idegen nyelvek gyakorlásánál nagyon fontos, hibázni pedig elengedhetetlen” – tette hozzá.

Merj megszólalni!

Sokunkban él az az iskolában belénk nevelt gát, hogy csak akkor szólalunk meg, ha 100%-ig biztosak vagyunk a tudásunkban, pedig gyakran éppen ez az önszabotázs fojtja meg a sikeres gyakorlati nyelvtudás megszerzését. Az ingyenes appoknál hatékonyabb lehetőséget kínálnak az online nyelvtanulási platformok, a valódi gyakorlást azonban ezekkel sem lehet kikerülni.

Szakértői tippek: így tarthatod szinten magad!

Az a tapasztalatunk, hogy nyáron a legtöbben szünetet tartanak a nyelvtanulásban, ez azonban végzetes lehet. Ha szeretnél jól beszélni például angolul, kikerülhetetlen a folyamatos és tudatos beszédgyakorlás. Léteznek rá otthoni módszerek, például felcímkézed a szobádban található tárgyakat, és igyekszel velük mondatokat alkotni. Hasznos, ha szinkronos filmek helyett feliratos opciót választasz. Jó módszer lehet az is, ha az utazással töltött idődben gyakorolsz, a villamoson látott szituációkat próbálod meg mondatba foglalni. A legcélravezetőbb azonban egy nyelvcserepartner, vagy egy nyelviskolai program

- mondta el Juba-Nagy Ágnes.

Nincsenek kötöttségek

A legtöbben attól félnek, hogy a nyarukat felborítja a nyelvtanulás folytatásával járó kötelezettség. Pedig az online nyelvoktatás korában már szabadon és rugalmasan kiválaszthatod az életvitelednek és időbeosztásodnak legoptimálisabb lehetőséget, mixelheted akár a személyes és online csoportos órákat is. Vannak olyan nyelviskolák, ahol heti 20-25 alkalomból is választhatsz, így a nyári programokról sem kell lemondanod és a nehezen megszerzett tudásod sem vész kárba.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyelvtudás

nyelvtanulás

szakértői tippek

nyelvgyakorlás

idegen nyelv