Emberre is veszélyes, invazív ragadozót találtak a hazai patakban: ennek fele sem tréfa

HelloVidék   
  Megosztom
Emberre is veszélyes, invazív ragadozót találtak a hazai patakban: ennek fele sem tréfa

Egy kifejlett, 40 cm-es páncélhosszúságú aligátorteknőst fogtak ki a Morgó-patak dunai torkolata előtt, a 12-es út hídja alatt, számolt be a királyréti Hiúz Ház blogja. A kismarosi eset nem egyedi, az elmúlt években már hazánk több pontján fogtak be hasonló példányokat.


 


 

Ahogy írták, az aligátorteknős Észak-Amerikában honos, hazánkban pedig a ’80-as években jelent meg, leginkább állatkereskedések kínálatában. Közel sem tudni azonban, hogy az üzletekből mennyi egyed került magánkézbe és mekkora volt a szaporulat az évtizedek alatt. Így amikor 2015-ben a hazai állatvilágra ökológiai szempontból veszélyes fajnak minősítették és otthoni tartását betiltották, megbecsülhetetlen számú, akár évtizedekig is élő teknős landolt rövid időn belül természetes vizeinkben. Sok állattartó nagy valószínűséggel ugyanis nem tudta jogszerűen, pl. állatkertben elhelyezni kedvencét.

A fogságban tartott, majd szabadon engedett egyedek ugyanis jó eséllyel túlélnek a természetben, jól érzik magukat ezen a klímán, ráadásul szemünk elől is legtöbbször és hosszú ideig rejtve maradhatnak. Valójában lehetetlen megmondani hány egyed lapulhat tavaink és folyóink partján…

Az aligátorteknős óvatos, rejtőzködő állat, nehéz észrevenni, pláne megközelíteni. Sokszor vízinövények között pihen, vagy félig az iszapba ássa magát és csak az algákkal bevont hátát dugja ki a vízből. A víz alatt nem agresszív, viszont ha a szárazon sarokba szorítják, nagyot tud harapni. Ha nem zargatják, emberre nézve tökéletesen ártalmatlan.

Ártalmas azonban a hazai vízi élővilágra, hiszen robosztus, erős állat és kis területeken nagy egyedszámú állományt hozhat létre és szinte bármit felfal. Áldozatát horgas csőrkávájával megragadja, karomban végződő erős lábaival pedig széttépi, a dögöt pedig olyannyira szereti, hogy

A természetes vizekben így igazán nagy veszélyt jelenthet a védett vízirovarok, halak (pl. a Morgóban a kárpáti márna) és madarak populációjára.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

veszélyes

ragadozó

teknős

kismarton