Hoppá, micsoda fejlesztés segíti eztán a magyarokat: árvízfigyelővel rukkolt elő a Google

HelloVidék   
  Megosztom
Hoppá, micsoda fejlesztés segíti eztán a magyarokat: árvízfigyelővel rukkolt elő a Google

A természeti katasztrófák gyakorisága és intenzitása az éghajlatváltozás miatt folyamatosan növekszik. Az árvizek az emberek biztonságát és megélhetését fenyegető legfőbb éghajlati veszélyek közé tartoznak, és becslések szerint évente több mint 250 millió embert érintenek világszerte, mintegy 10 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okozva. 


 

A Google már régóta dolgozik azon, hogy a mesterséges intelligencia segítségével segítsen kezelni az éghajlati válságot, illetve a veszélyeztetett közösségeknek biztonságban maradni és alkalmazkodni az éghajlatváltozás hatásaihoz. Ezen erőfeszítések részeként a cég 80 országra terjeszti a Google árvíz-előrejelzési kapacitásait.A szolgáltatás 60 új, afrikai, ázsiai-csendes-óceáni, európai, dél- és közép-amerikai országgal bővül, köztük Magyarországgal is.

A kormányok, segélyszervezetek és magánszemélyek ezekben a régiókban mostantól akár már hét nappal korábban (48 órával hamarabb, mint tavaly) hozzáférhetnek a kritikus információkhoz. Így a Flood Hubnak, a Google platformjának köszönhetően felkészülhetnek az árvizekre és alkalmazkodhatnak a változó körülményekhez. A felület 460 millió ember által lakott területen jeleníti meg a folyóvízi árvizek előrejelzéseit, megmutatva, hogy azok mikor és hol fognak bekövetkezni.

A felület most már olyan régiókat is érint, ahol a lakosság a legnagyobb szálakban van kitéve árvízveszélynek, ilyen például Hollandia, Vietnám, Mianmar, Laosz és Kambodzsa. Emellett olyan országokat is tartalmaz, ahol jellemzőek a szélsőségesebb időjárási viszonyok, mint amilyen Európában Belgium, Spanyolország és Németország, vagy a közép-amerikai Dry Corridor Nicaraguában, Hondurasban és Guatemalában.

A Google emellett jelenleg is azon dolgozik, hogy tovább bővítse az árvíz-előrejelző riasztásokat a Keresőben és a Térképen. A vállalat célja, hogy az információk akkor álljanak a felhasználók rendelkezésére, amikor a legnagyobb szükségük van rá.

Az emberek árvizekkel szembeni segítése mesterséges intelligencia használatával

A Google 2018-ban indította el az árvíz-előrejelzést Indiában, és terjesztette ki Bangladesre, hogy ilyen módon segítsen az éves árvizek katasztrofális következményeivel való megküzdésben. A globális MI és gépi tanulási előrejelző modellek fejlődésének köszönhetően 2022-ben további 18 országban kezdte el alkalmaznia technológiát, megnyitva az utat a mai globális terjeszkedés előtt.

A mesterséges intelligencia különféle, nyilvánosan elérhető adatokat, például időjárás-előrejelzéseket és műholdképeket dolgoz fel. A technológia ezután két modellt kombinál: a “hidrológiai modellt”, amely egy folyóban áramló víz mennyiségét jelzi előre, valamint a belvíz modellt, amely megjósolja, hogy mely területek lesznek érintettek, illetve milyen mély lesz a víz.

Az éghajlati kockázatnak kitett közösségek támogatása

A Flood Hub része a Google válságkezelési munkájának, amelynek célja, hogy az emberek a kritikus pillanatokban - beleértve az erdőtüzeket és a földrengéseket is - megbízható információkhoz és erőforrásokhoz jussanak. A vállalat több mint egy évtizede dolgozik együtt az első vonalbeli és vészhelyzeti dolgozókkal, hogy közösen olyan technológiát és programokat fejlesszenek ki, amelyek növelik a biztonságot, segítik az emberek tájékoztatását és a veszélytől való védelmét.

Ezen túlmenően az árvizeknek kitett, de a riasztásokhoz közvetlenül nem hozzáférő közösségek támogatása érdekében a Google.org olyan szervezetekkel is együttműködik, mint az Indiai Vöröskereszt és a Yale Egyetem Inclusion Economics csapata. A képzett, motivált és megbízható önkéntesekből álló közösség offline riasztási hálózatokat hoz létre, amelyek felerősítik a Flood Hub figyelmeztetéseinek hatókörét. Az egyetemen dolgozók csapatának legfrissebb eredményei alapján a helyi önkéntesekkel rendelkező közösségek 50%-kal nagyobb valószínűséggel kaptak riasztást még azelőtt, hogy a víz elérte volna a területüket - ez a tényező élet-halál kérdése lehet.

Miközben a Google továbbfejleszti a mesterséges intelligencia alapú globális árvíz-előrejelző modelljeit, továbbra is támogatni fogja a veszélyeztetett közösségeket az éghajlatváltozás hatásainak mérséklését célzó technológia segítségével.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

árvíz

google

mesterséges intelligencia