Katasztrofális a magyar helyzet: nincs kerekesszék és betét, de még ezer kellék hiánycikk

HelloVidék   
  Megosztom
Katasztrofális a magyar helyzet: nincs kerekesszék és betét, de még ezer kellék hiánycikk

A gyógyászati segédeszköz árusító boltoknak több mint ötöde zárt be az elmúlt egy évben - írja a Népszava. A becsukás oka, hogy már több mint ezer vényen rendelhető termék beszerzési ára drágább, mint amennyiért azokat a boltok el tudják adni - közölte a Népszavával Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért (FESZ) elnöke.

A gyógyászati segédeszköz árusító boltoknak több mint ötöde zárt be az elmúlt egy évben. A becsukás oka, hogy már több mint ezer vényen rendelhető termék beszerzési ára drágább, mint amennyiért azokat a boltok el tudják adni – közölte Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért (FESZ) elnöke a Népszavának. A FESZ által meghirdetett szerdai szakmai konferencián az is kiderült, hogy a forgalmazók az egyensúly helyreállítását célzó kezdeményezései eddig nem jártak sikerrel.

A cikk beszámolója szerint

a magyar betegek nemcsak nehezebben találnak még nyitva tartó segédeszköz árusító boltokat, de több mint ezer gyógyászati segédeszköz –

Margitai Barnabás hozzátette: miközben állampolgári jog, hogy a beteg 20 kilométeres körzetben találjon gyógyszertárat, ugyanez már nem érvényes a gyógyászati segédeszköz boltokra. S míg az állam gyógyszertárak fenntartásához támogatást ad, ugyanezt már a segédeszköz boltok nem kapják meg. A patikákban is kaphatóak ugyan a segédeszközök, de azok csak a forgalom 10-15 százalékát bonyolítják, azaz nem pótolják a bezárt üzleteket. Így ha a speciális boltok ellehetetlenülnek akkor lehet, hogy majd 50 kilométeres körzetben sem tudják beváltani a vényeiket a betegek. A gyógyászati segédeszközhöz való hozzájutás pedig éppen olyan állampolgári jog, mint a gyógyszerhez való hozzáférés.

Csak a sztóma-terápiás eszközök áremeléséhez erre az évre 1,2 milliárd forint többlet támogatásra volna szükség

- mondta Jóbai Zsolt, az Orvostechnikai Szövetség alelnöke, aki azt is hozzátette, hogy a témában a kormányzattal zajló tárgyalások eddig meddőnek bizonyultak.

A piacon lévő egyéb cégek átlagosan 18,7 százalékos áremelést kértek, azaz azt szeretnék, ha ennyivel növelné az egészségbiztosító a recept ellenében kiadható termékek állami támogatását.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészségügy

hazai

magyar

orvos

segédeszköz

kerekesszék

tb-támogatás