Katasztrofális a magyar helyzet: nincs kerekesszék és betét, de még ezer kellék hiánycikk

HelloVidék   
  Megosztom
Katasztrofális a magyar helyzet: nincs kerekesszék és betét, de még ezer kellék hiánycikk

A gyógyászati segédeszköz árusító boltoknak több mint ötöde zárt be az elmúlt egy évben - írja a Népszava. A becsukás oka, hogy már több mint ezer vényen rendelhető termék beszerzési ára drágább, mint amennyiért azokat a boltok el tudják adni - közölte a Népszavával Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért (FESZ) elnöke.

A gyógyászati segédeszköz árusító boltoknak több mint ötöde zárt be az elmúlt egy évben. A becsukás oka, hogy már több mint ezer vényen rendelhető termék beszerzési ára drágább, mint amennyiért azokat a boltok el tudják adni – közölte Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért (FESZ) elnöke a Népszavának. A FESZ által meghirdetett szerdai szakmai konferencián az is kiderült, hogy a forgalmazók az egyensúly helyreállítását célzó kezdeményezései eddig nem jártak sikerrel.

A cikk beszámolója szerint

a magyar betegek nemcsak nehezebben találnak még nyitva tartó segédeszköz árusító boltokat, de több mint ezer gyógyászati segédeszköz –

Margitai Barnabás hozzátette: miközben állampolgári jog, hogy a beteg 20 kilométeres körzetben találjon gyógyszertárat, ugyanez már nem érvényes a gyógyászati segédeszköz boltokra. S míg az állam gyógyszertárak fenntartásához támogatást ad, ugyanezt már a segédeszköz boltok nem kapják meg. A patikákban is kaphatóak ugyan a segédeszközök, de azok csak a forgalom 10-15 százalékát bonyolítják, azaz nem pótolják a bezárt üzleteket. Így ha a speciális boltok ellehetetlenülnek akkor lehet, hogy majd 50 kilométeres körzetben sem tudják beváltani a vényeiket a betegek. A gyógyászati segédeszközhöz való hozzájutás pedig éppen olyan állampolgári jog, mint a gyógyszerhez való hozzáférés.

Csak a sztóma-terápiás eszközök áremeléséhez erre az évre 1,2 milliárd forint többlet támogatásra volna szükség

- mondta Jóbai Zsolt, az Orvostechnikai Szövetség alelnöke, aki azt is hozzátette, hogy a témában a kormányzattal zajló tárgyalások eddig meddőnek bizonyultak.

A piacon lévő egyéb cégek átlagosan 18,7 százalékos áremelést kértek, azaz azt szeretnék, ha ennyivel növelné az egészségbiztosító a recept ellenében kiadható termékek állami támogatását.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészségügy

hazai

magyar

orvos

segédeszköz

kerekesszék

tb-támogatás