Milliárdos fejlesztés Salgótarjánban: mutatjuk, mire költötték a 17,5 milliárd forintos támogatást

MTI   
  Megosztom
Milliárdos fejlesztés Salgótarjánban: mutatjuk, mire költötték a 17,5 milliárd forintos támogatást

Új onkológiai központot adtak át Salgótarjánban a Szent Lázár Megyei Kórházban szerdán. A legmodernebb gépekkel és technológiával felszerelt sugárterápiás centrum a Modern városok program keretében, 17,5 milliárd forintos kormányzati támogatással épült meg.

Az átadóünnepségen Takács Péter egészségügyi államtitkár a határ menti városban beszélt a magyar-szlovák egészségügyi együttműködésről. Úgy fogalmazott, a betegellátás nem állhat meg az országhatárnál, ezért üdvözölte, hogy a salgótarjáni ünnepségen a zentai és a losonci kórházak képviselői is részt vettek, mert "teljes térségben kell gondolkodni, főleg, ha onkológiáról és sugárterápiáról beszélünk".

Elmondta, amint stabilizálódik a kormány Szlovákiában, felveszi a kapcsolatot a szlovák egészségügyi minisztériummal, hogy megpróbáljanak együttműködést életre hívni az Ipolyság, Besztercebánya, Párkány, Esztergom és Komárom környékén a határon átnyúló betegellátási programban. Hasonló közös program Ausztriával már működik.

Takács Péter kitért arra, hogy Magyarország mutatói nem jók az onkológiai halálozásban, de azt nézve, mennyi idő telik el a daganat felfedezése és a gyógyulás vagy a sajnálatosan bekövetkező halál között, nincs sok különbség például a holland és a magyar adatok között.

Mint mondta, a magyar betegek minden olyan onkológai, kemoterápiás és sugárterápiás lehetőséghez hozzáférnek, amihez akár a skandináv vagy a Benelux országok lakói. Ezért köszönetet mondott Kásler Miklósnak, aki az onkológiai intézet vezetőjeként, majd miniszterként gondoskodott ezek meghonosításáról.

Szabó Géza, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatója Nógrád vármegye eddigi legnagyobb egészségügyi beruházásának nevezte az onkológiai centrumot, amelyben az elmúlt hetekben már megkezdődött a munka.

Ismertette: a négyemeletes központ közel 3500 négyzetméter alapterületű, amelyben a föld alatti szinten építették ki a sugárterápiás részleget, több helyen a két métert is meghaladó falvastagsággal. A gépészeti berendezések a harmadik emeleten kaptak helyet, és 104 férőhelyes parkoló is épült.

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője fontos eredménynek nevezte, hogy a nógrádiak már helyben kaphatnak ilyen kezeléseket, mivel eddig Budapest valamelyik országos ellátóközpontjába kellett utazniuk.

Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője az egészségügyet nevezte olyan területnek Nógrádban, amely minden kormánynál prioritást élvezett, így - jelezte - a térségben valamennyi ciklusban jelentős fejlesztések történhettek az elmúlt 30 évben.

Mint mondta, a Modern városok programban öt megyei jogú városban történnek egészségügyi beruházások, az onkológiai centrum pedig a kórház és Salgótarján presztízsét is növeli.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

salgótarján

fejlesztés

támogatás

beruházás

sugárterápiás centrum

kórház

modern városok program