Súlyos tények láttak napvilágot: mi lesz így a magyarok mindennapi kenyerével?

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos tények láttak napvilágot: mi lesz így a magyarok mindennapi kenyerével?

A mezőgazdálkodók szerint más évekhez képest idén súlyosabb piacvesztést okozhatnak a gabonafélék gombabetegségei. Az időjárás kedvez az egyik legveszedelmesebb kórokozónak, a fuzáriumnak - írta a Baon.hu.

A csapadékos időjárás, a párás levegő ez idő tájt kedvez a kalászosokban a fuzárium-betegség terjedésének, továbbá különböző levélbetegségek is megjelenhetnek. Ezért a kalászvédelem nem elhanyagolható feladat május végén, június elején − hívják fel a figyelmet a szakemberek.

A fuzárium valamennyi búzatermő tájon előfordul, ezért azt is mondhatnánk, hogy teljesen steril kalászos állomány alig létezik. A gabonakutató intézetekben végzett vizsgálatok szerint a takarmányozásra szánt búzatételeknek csak alig egytizedében nincs gombatoxin. A felhasználásra alkalmatlan tételek aránya 3% körül van, egyharmada pedig csak feltételesen alkalmas takarmányozásra. A toxin közömbösítésére vannak ugyan módszerek, ám azok alkalmazása drágítja a termesztést és nem is mindig adnak megfelelő eredményt.

A magyar gazdák kilátásai a jelenlegi piaci adatok szerint nem mondhatók kedvezőnek. Az agrárgazdasági kutatóintézet adatai szerint tonnánként 72 ezer forinton áll az étkezési búza termelői ára áfa és szállítási költség nélkül. Csaknem feleannyi, mint egy éve. Némileg emelkedett a takarmánybúza, de csökkent a kukorica ára is. Idén január végén az étkezési búza tonnájának termelői ára 103,9 ezer forint volt, a takarmánykukoricáért 101,6 ezer forintot adtak tonnánként.

Az utóbbi adatok szerint 25, illetve 22 százalékos az áresés az október végi kereskedéshez képest. Az őszi búza termelési költsége, főleg az elszabadult műtrágya-árak miatt, hektáronként eléri az 500 ezer forintot. Mindez az jelenti, hogy hektáronként magas, 8 tonnás szemtermés fedezné a költségeket. A hozamokat illetően idén bizonytalanabbak a becslések. Duna-Tisza közén az ősz és a tavaszi időjárás kedvezett az őszieknek. Gazdakörökből szerzett értesüléseink szerint az alap- és segédanyagok jelentős drágulása miatt a termesztők kevesebbet használtak műtrágyákból, növényvédő szerekből. Ezért számolni lehet az elvárhatóhoz képest kevesebb terméssel.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gabonaféle

mezőgazdaság

betegség

agrárium