Egyre többen kapnak rá az ízére: fillérekből elkészítheted otthon is ezt az immunerősítő italt

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre többen kapnak rá az ízére: fillérekből elkészítheted otthon is ezt az immunerősítő italt

Az egészséges mértékű napi rostbevitel gyakran elérhetetlen célnak tűnik számunkra, de a gyakori smoothie fogyasztás segíthet nekünk ennek teljesítésében, de persze más előnyös tulajdonságokkal is bír. A smoothie jót tesz anyagcserénk működésének, és étkezésként alkalmazva diétázóknak is tökéletes. Hogy miért érdemes még fogyasztani? Hogyan készíthetjük el? Mit érdemes beletenni? Ennek jártunk most utána.

Úgy tűnik, mindenhol felbukkannak a smoothie, illetve turmix italok, tükrözve az egészséges és kényelmes ételek iránti fogyasztói preferenciákat. A Ibisworld piackutató vállalat adatai szerint például az Egyesült Államokban turmix- és gyümölcslépiaca jelenleg 3 milliárd dollárra, vagyis 1 035 300 000 000 forintra becsülhető.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy ez a piac folyamatos növekedést mutat, és ennek jó oka van. Ízletesek, rengeteg tápanyagot tartalmaznak, és a nap bármely szakában fogyaszthatók. A jó hír az, hogy mi is elkészíthetjük saját smoothie italunkat bármikor az otthonunkban. Mutatjuk, hogyan!

A smoothie 5 egészségügyi előnye

A smoothie egy sűrű és krémes ital, amelyet egy turmixgépbe helyezett különféle összetevőkből készítenek. A hozzávalókat addig pürésítjük, amíg sima főzetet nem kapunk. Az ilyen turmixok egyik legkiválóbb tulajdonsága, hogy bármit tartalmazhatnak, amit kívánunk. A tipikus összetevők a következők:

  • Gyümölcsök
  • Zöldségek
  • Joghurt
  • Magvak
  • Diófélék
  • Gyümölcslé
  • Tej vagy víz
  • Fehérje por
  • Fűszerek

Na, de nézzük az előnyöket!

A szakemberek szerint rengeteg előnye lehet, ha beépítjük hétköznapi rutinunkba, étkezéseinbe a smoothie-k fogyasztását.

  • 1. Növeli a gyümölcs- és zöldségfogyasztást: A megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása elengedhetetlen az egészséghez. Napi egy-két-három csésze mindegyik csökkentheti a vérnyomást, csökkenti bizonyos típusú rák kialakulásának kockázatát, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a szív- és érrendszeri és a stroke kockázatát.
  • 2. Növeli a rostbevitelt: A rostok segítik az emésztőrendszert, és csökkenthetik a szívbetegség, a cukorbetegség és a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A turmixokhoz hozzáadható rostban gazdag élelmiszerek közé tartozik a málna, szeder, eper, körte, alma, banán, sötétzöld levelű zöldségek, chia mag, napraforgómag, őrölt lenmag és mandulavaj, hogy csak néhányat említsünk.
  • 3. Étkezés helyettesítője lehet: Ha egy fogyókúrás programon vesz részt, az egészséges összetevőkből készült turmixok helyettesíthetik az étkezést, és alapvető tápanyagokat biztosítanak. Ha túl elfoglalt ahhoz, hogy rendszeresen étkezzen és főzzön, és kerülni szeretné a gyorsételeket, készítsen előre egy edény turmixot a gyors fogyasztáshoz.
  • 4. Biztosíthatja a zsírok, fehérjék, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok táplálkozási egyensúlyát: A turmixban a tápanyag-egyensúly elérésének kulcsa a gyümölcsök és zöldségek elsődleges összetevője, a magvakban, diófélékben vagy dióvajban található egészséges zsírokkal és fehérjékkel kiegészítve.
  • 5. Segít kezelni az étkezési sóvárgást: A turmixok reggeli fogyasztásának egyik előnye, hogy energia- és fehérjeforrást jelenthetnek. Kutatási tanulmányok kimutatták, hogy a magasabb fehérjebevitel hatására az emberek jóllakottabbak lesznek, és csökkenti az étkezés utáni vágyat a nap folyamán. A fehérjék összetett molekulák, amelyek lebomlása hosszabb ideig tart, mint a szénhidrátok, így hosszabb ideig tartó energiát biztosítanak. A fehérje emellett segít megelőzni az izomvesztést, ha kalóriaszegény diéta mellett fogy, így a magas fehérjetartalmú turmixok nagyszerű fogyókúrás ételek. Sokan növényekből, tejből vagy tojásból készült fehérjeport adnak a turmixokhoz. A magas fehérjetartalmú összetevők közé tartozik a mandula és más diófélék, a mogyoróvaj, a lenmag, a szójatej és a tofu, hogy csak néhányat említsünk.

Tippek, amelyeket érdemes szem előtt tartani a turmixokkal kapcsolatban

  • A turmixok tápértéke és kalóriaszáma az összetevők kiválasztásától függ. Például a teljes tej használata az alacsony zsírtartalmú tej helyett cukrot és kalóriát ad a turmixhoz.
  • Ha turmixokat fogyasztasz a fogyás érdekében, ügyeljen arra, hogy alacsony cukor-, szénhidrát- és zsírszegény összetevőket válasszon.
  • Gondosan mérd meg az összetevőket, hogy pontos tápanyagtartalmat tudj kiszámítani.
  • Kiegyensúlyozza a gyümölcsökben lévő cukrot a sötét levelű zöld zöldségekkel, például a kelkáposztával vagy a spenóttal, amelyek egészséges adag rostot, A- és C-vitamint, kalciumot, vasat és egyéb tápanyagokat szállítanak; általában egy csészére korlátozza a gyümölcsöt.
  • Ne feledd, hogy az ízesített joghurtok magasabb cukortartalmúak, mint a sima, ízesítetlen joghurtok, amelyek csak természetes tejcukrot, laktózt tartalmaznak.
  • Az egészséges házi turmixokat leginkább olyan lehetőségekkel lehet elkészíteni, mint az egyszázalékos tej, cukrozatlan szójatej vagy cukrozatlan mandulatej.
  • Használhatunk antioxidánsban gazdag zöld teát vagy kalóriamentes vizet is.
  • A reggeli turmixoknak rostban és fehérjében gazdagnak kell lenniük.
  • A snack turmixoknak alacsony cukortartalmúnak és alacsony kalóriatartalmúnak kell lenniük.
  • A sima görög joghurt jobb választás fehérjeforrásként, mint sok fehérjepor, mivel nem tartalmaz hozzáadott cukrot, de kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint más joghurtok.
  • Az American Heart Association javaslata szerint, érdemes korlátozni a cukorbevitelt napi hat teáskanálra a nőknél és kilenc teáskanálra a férfiaknál.

És most nézzünk néhány különlegesebb receptet!

Egy alaprecept a könnyű ébredéshez

@gyongyilulu SMOOTHIE?Kezdjük a napunkat egy jó kis smmothie/val? Boldog Vasárnapot? #smoothie #reggeli #vasárnap #foryou #pusztuljonforyouba #nekedbelegyen #egészségeséletmód #nekedbe #vállalkozónő #instagram #gyongyilulu ♬ Flowers - Miley Cyrus

Immunerősítésre fel!

@happy_diet_eletmod #turmix #smoothie #vitaminbomba #immunerősítő #gyulladáscsökkentő #kurkuma #gyömbér #narancsos #citrom #fittközösség #happy_diet_eletmod #életmódváltás2023 ♬ eredeti hang - Stingrayy

Egy tálnyi finomság

@stopcsomagolas Zöld energia bomba smoothie tál ? #smoothie #smoothiebowl #eger #fresh #summer ♬ eredeti hang - StopCsomagolás!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

smoothie

smoothie receptek

smoothie fogyasztása