Új eljárást dolgoztak ki a Pécsi Tudományegyetemen: forradalmasíthatja az egészségügyet

MTI   
  Megosztom
Új eljárást dolgoztak ki a Pécsi Tudományegyetemen: forradalmasíthatja az egészségügyet

Elsősorban az orvosi diagnosztikában hasznosítható részecskegyorsítási eljárást fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE), az Atommagkutató Intézet és az Energiatudományi Kutatóközpont.

A PTE az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 297 millió forintos támogatásával megvalósult programban egy a korábbiaknál kompaktabb és költséghatékonyabb módszerrel képesek a kutatók a részecskék gyorsítására.

Jelezték, hogy a kifejlesztett eljárásnak és az elért kutatási eredményeknek az egészségügyben is alkalmazott képalkotó és szkennelő eljárásoknál lehet kiemelt jelentőségük. A projektben együttműködő partner volt a Wigner Fizikai Kutatóközpont alkalmazott és nemlineáris optikai osztálya, a Deutsches Elektronen-Synchrotron DESY kutatóintézet és a KUGLER GmbH is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

pte

pécsi tudományegyetem

egészség

életmód

diagnosztika

kutatók