Itt van az őszi betegségek elleni elixír: 5 kiemelt ok, hogy miért kell teát fogyasztanunk

HelloVidék   
  Megosztom
Itt van az őszi betegségek elleni elixír: 5 kiemelt ok, hogy miért kell teát fogyasztanunk

Térdig gázolunk az őszi időszakban, aminek önmagában elég meghitt és romantikus hangulata van, ha a sárguló falevelekre, a hűvösebb szellőre és a korán sötétedésre gondolunk. Ugyanakkor az ősz a betegségek szezonja is, ez kétségtelen. A napokban több hír is felröppent azt illetően, hogy a koronavírusos betegségek száma ismét növekedésnek indult. Ennek megfékezésére egy hétköznapi szer is megoldást jelenthet, amiből mindenkinek van otthon a konyhájában. Ez a dolog pedig a tea.

Habár a covid okozta pandémia már sokunk fejében csak úgy élhet, mint egy két évig tartó álom, attól még a betegség nem tűnt el. Sőt ugyanúgy velünk él mint a többi náthás, influenzás betegség, ezt bizonyítja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közleménye is. Eszerint a múlt héten egyébként mérséklődött a covid örökítőanyaga, az országos átlagkoncentráció pedig emelkedett érték mellett stagnálást mutat. A hazai települések kétharmadában stagnálást tapasztaltak, azonban emelkedés volt mérhető Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett és Szombathelyen. Csökkenés csak Debrecenben volt. A friss adatokból arra lehet következtetni, hogy gyorsan terjed a vírus Magyarországon.

Kifejezetten fontos ezekben a hónapokban olyan szokásokat, eszközöket alkalmazni, amiknek segítségével búcsút inthetünk a megfázásos, influenzás, koronavírusos megbetegedéseknek. Jó hír lehet, hogy sok természetes összetevő és praktika van, amelyek segíthetnek megvédeni szervezetünket, illetve a mentális egészségünkre is és ezáltal a hangulatunkra is jótékony hatással vannak. Az egyik rendkívül egyszerű és egyébként ízletes taktika, ami mindennapi szokásunkká kell váljon az az, hogy sok teát igyunk. Többségünk már tisztában lehet azzal, hogy a tea mennyi pozitív hatással van a szervezetünkre, sőt számos tanulmány alátámasztja a teák képességeit az immunrendszer erősítésére, a gyulladások elleni harcra és akár a rák kockázatának csökkentésére is. De, hogy mégis miért kiemelten fontos a fogyasztása? Ez az ital olyan tápanyagokban gazdag, amikre szervezetünknek szüksége van a hideg időkben.

Támogatja az immunrendszert

Ősszel nem csak hűvös van, hanem levegő is rendkívül száraz lehet. A száraz időjárás kihívást jelent az immunrendszer számára. A száraz levegő kiszárítja a tüdőt, növelve ezzel a fertőzés kockázatát. Ezen kívül pedig ősszel térnek vissza a gyerekek az iskolában, ahonnan szintén hozhatnak haza valami megbetegedést kiváltó kórokozót. De ott van az is, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével elcsábulhatunk és több cukros süteményt fogyaszthatunk. A túlzott cukorfogyasztás nem csak súlyunkra való tekintettel lehet rossz döntés, hanem az immunrendszerünknek sem teszünk jót vele. A cukor lelassítja a védekező sejtjeinket, amik a vírusokat támadják meg. Ennek köszönhetően fogékonyabbak lehetünk a betegségekre. Ezért támogatnunk kell ellenálló képességünket, és ebben a tea nagy segítségünkre lehet. A teákban rengeteg antioxidáns található, bár igaz ezeknek a fajtái függnek a tea fűszerfajtájától is. A zöld, fekete, roobios és hibiszkusz teák nagyon gazdagok egy speciális antioxidánsban, ezt pedig flavonoidoknak hívjuk. A flavonoidok méregtelenítő hatással rendelkeznek, amely segítheti a szervezetet a mindennapi méreganyagok elpusztításában és a sejtek védelmében.

Elkerülhetjük a bőrszárazságot

A száraz idő bőrünkre is hatással van. Ugyebár a páratartalom lecsökken, alacsonyabb lesz a természetes nedvesség a levegőben, ezáltal bőrünk is kiszárad. A hideg idők miatti forró zuhanyfürdők is szárítják a bőrt, sőt repedezéseket is okozhat. A hámló, viszkető, száraz bőrünkre, azonban megoldást jelenthet a tea fogyasztás. Ennek oka az, hogy a tea roppant módon hidratáló hatású, ami értelemszerűen hasznos a kiszáradás ellen, ami a száraz bőr legfőbb okozója. De ott van még az is, hogy a tea olyan hihetetlen tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek előnyösek a bőr egészségére, mint a polifenolok, tanninok és EGCG antioxidánsok. Ezek az antioxidánsok segíthetnek az akne elleni harcban, hidratálják a bőrt, és lassítják a ráncok kialakulását. Egyébként a kiázott teafiltereket további arckezelési előnyökre is használhatóak. Ha a filtert az arcunkra tesszük, akkor az segít a zsíros bőr tisztításában, a mitesszerek eltávolításában és a bőr minőségének javításában.

Megoldás az alvászavarra is

Az őszi évszakváltozás hatással lehet hormonjainkra, és alvászavarokat okozhat. A biológiai óránk megzavarodhat a korai sötétedés, és a kevés napsütés miatt, ez álmatlanságot és nappali fáradságot is okozhat. Az alvás alapvetően befolyásolja mentális, és fizikai egészségünket, így nem szabad hagynunk, hogy egy évszakváltozás keresztbe tegyen nekünk. Szerencsére a teára ebben az esetben is lehet számítani. A teát már évszázadok óta használják természetes alvássegítőként, és tudományos bizonyítékok is alátámasztják a tea képességét a hormonjaink egyensúlyba hozására, és a jó éjszakai alvás biztosítására.

Szívegészség

A magas vérnyomás is felütheti a fejét a hidegebb idő beköszöntével. A hideg idő lehűti az testünk hőmérsékletét, így a szívnek gyorsabban kell dolgoznia annak érdekében, hogy melegen tartsa a testünket. Ebből kifolyólag vérnyomásunk szintje megnőhet, de akár a szívroham és a sztrók kockázata is emelkedhet. A testünk melegen tartására a tea egy kifejezetten jó választás lehet, ám ezen kívül a tea rengeteg szívbarát vegyületet is tartalmaz. Sokasodnak a bizonyítékok, melyek alátámasztják azt, hogy a zöld és a fekete tea magas fogyasztása védelmet nyújt a kardiovaszkuláris egészségünk számára, és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az edzésben is jó partner a tea

A hideg idő motivációnkat is szegheti, amennyiben arról van szó, hogy elmenjünk konditerembe vagy inkább húzzuk meg magunkat otthon a hideg elől. Sőt egyre közelednek az ünnepek, amik miatt megjöhet a kedvünk a különféle finom süteményekhez. Habár valószínű, hogy nem a tea a túlsúly ellenszere, azért kutatások kimutatták, hogy a tea - főleg a zöld tea - fokozhatja a testsúlycsökkenést (amennyiben megfelelő étrenddel és testmozgással egészül ki), és a testmozgás eredményeit. A zöld tea képes felpörgetni az anyagcserét, szabályozni a vércukorszintet és növeli a zsírégetést. A tea fogyasztása növelheti edzésünk hatékonyságát. Fokozza a hidratáltságot és csökkenti az izmok fájdalmát is. Többen beszámoltak arról, hogy növekedett az állóképességük, valamint koncentrációs képességük is megnőtt. Ezért is javasolt edzés előtt 30-45 perccel meginni 1-2 csésze teát.

(forrás: wiseapetea.com)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

tea

teafogyasztás

betegségek

covid

egészség

tippek

hellovidek