Szavaztak a magyarok az őszi óraátállításról: végleg eltörölhetik a téli időszámítást?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Szavaztak a magyarok az őszi óraátállításról: végleg eltörölhetik a téli időszámítást?

Pontosan egy hét múlva, október 29-én óraátállítás. A Pénzcentrum idén ősszel egy kérdőíves kutatás keretei között felmérte a magyarok hozzáállását, és nem meglepő módon a magyarok 88%-a már szeretne megszabadulni a minden tavasszal és ősszel ránk váró tologatástól, valamint többen jelezték, hogy hetekig nem tudja kiheverni a szervezetük az átállítás utáni zavart. Korábban a HelloVidék is alaposan körüljárta a témát. 

Már csak egy hét van az őszi óraátállításig, ami tehát azt jelenti, hogy október 29-én hajnali 3-kor hajnali 2-re kell visszaállítani az órát. A COVID járvány előtt eredetileg az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt, hogy döntsenek róla, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni a jövőben, ha eltörölték az óraátállítást, de a már említett pandémia miatt tovább húzódott a helyzet, így a határidőt kitolták 2024-ig. Azóta pedig az időközben kitört orosz-ukrán háború ismét a határidő eltolása felé irányította a helyzetet. A legjobb tudomásunk szerint legkorábban 2025-ben van kilátás a következő elnökség ideje alatt, hogy erről a témáról döntsenek az EU-ban.

A Pénzcentrum idén egy kérdőíves kutatásban mérte fel a lakosság hozzáállását a témához. Ebben a témakörben nem csak az a releváns kérdés, hogy szüksége van-e a mai világban erre vagy sem, hanem például az is, hogy melyik időzónát preferálják többen, és ehhez képest mit mondanak a szakértők.

Azzal kapcsolatban, hogy melyik időzónát preferálnák, már kevésbé látható ilyen egyetértés; 46% szerint a nyárit, míg 35% szerint a télit kellene megtartani. Magyarországon néhány éve előkerült az óraátállítás témaköre egy 2021 év eleji kormányinfón is, akkor Gulyás Gergely arról beszélt, hogy bár hazánk lakosságának többsége szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, az lenne az előnyös, ha az EU tagországai egységesen döntenének, és ahhoz tudna igazodni az ország.

Abban sincsenek egyértelmű válaszok a kérdőívben, hogy a kitöltők szerint a téli vagy a nyári időszámítás volt-e az eredeti időzóna. Relatíve sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a téli a valódi időzóna, ugyanis a válaszadók közel negyede gondolja azt, hogy a nyári időzóna az.

Ami biztosan tudható, hogy maga az óraátállítás az emberi szervezet számára valóban megterhelő, és ennek lehetnek negatív egészségügyi következményei. De emellett megjegyzik, hogy megjelenik egy másik szempont is, amely az előzőt ellensúlyozni képes, mégpedig az estébe elnyúló szabadidős programok egészségmegőrző hatása. Ezek mellett bejön szempontként az óraátállítás közlekedési balesetekre gyakorolt hatása, ami ugyan nem közvetlenül tartozik az emberi egészséghez, de közvetve mindenképp az emberi élet és testi épség rombolásának egyik kockázata.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

óraátállítás

egészség

téli időszámítás

felmérés

kérdőív