El sem hiszed, miből csinált ivóvizet ez a magyar cég: 9 forintba kerül egy liter

MTI   
  Megosztom
El sem hiszed, miből csinált ivóvizet ez a magyar cég: 9 forintba kerül egy liter

A levegő páratartalmából hatékonyan és fenntartható módon, jó minőségű ivóvizet előállító berendezést kifejlesztő magyar cég, a Clasman Kft. alapító-ügyvezetője volt a vendég Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának kedden megjelent adásában.

Mendi Tamás, a 2011-es alapítású, a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett élelmiszeripari cég vezetője hangsúlyozta, büszkék arra, hogy lokális megoldást kínálnak a globális ivóvíz-problémára. A világban nyolcmilliárd emberből kétmilliárdnak nem jut megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvíz - mondta.

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke megjegyezte, hogy az ENSZ becslése szerint 2050-re mintegy tízmilliárd lesz a Föld lakóinak száma, és a vízbázisok adottságait figyelembe véve az akkori népességnek a fele vízhiányos területen fog élni. A vízfogyasztás kétszer olyan gyorsan nő, mint a népesség - tette hozzá, megjegyezve: szerinte tehát mindinkább szükség lesz az ilyen technológiákra.

Hogyan lehet használni a berendezést?

Kérdésére Mendi Tamás közölte, berendezésüket szinte minden körülmények között lehet használni, 80 százalékos páratartalom és 30 Celsius-fokos hőmérséklet mellett ezer-ezerötszáz liter vizet tud előállítani. Pára mindenhol van a levegőben, sőt egyre több; a Meteorológiai Világszervezet szerint a globális felmelegedés miatt az elmúlt időszakban hét százalékkal magasabb a páratartalom a Föld légkörében - magyarázta a szakember.

Kitért arra, hogy a sivatagokban is vannak olyan időszakok, amikor van elég pára a levegőben. Ha a magyar katonák elmennek Afrikába valamilyen misszióba, akár ők is használhatnák a berendezést - vetette fel az ügyvezető. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy Magyarországon sem "egy kifogyhatatlan vizes dézsán ülünk"; ma már nem extrém dolog, hogy akár egy jó infrastruktúrával rendelkező településen is ivóvíz-korlátozást jelentenek be. Talajvizeinket is elszennyezhetjük és vannak helyek, ahol nyolc méterrel csökkent a talajvíz szintje - figyelmeztetett Mendi Tamás.

Nem korlátlan a magyar vízkészlet sem

Áder János hangsúlyozta, hogy bár Magyarország látszólag gazdag vizekben, de nem korlátlanul, minden lehetőséget ki kell használni. Felvetésére, hogy a berendezés gyakorlatilag desztillált vizet állít elő, az ügyvezető elmondta, úgy működik, mint egy páramentesítő, csak sokkal hatékonyabb, és utána egy vízkezelési technológiával ivóvízzé alakítják: szűrik és ásványi anyagokat adnak hozzá.

Megújuló energiával is működhet a berendezés, napelem rendszerrel és megfelelő akkumulátor kapacitással együtt tudják majd értékesíteni - tudatta Mendi Tamás, hozzátéve, minden helyszínre méretezni kell ezeket, a folyamatos működés érdekében. Áder Jánosnak arra a kérdésére, mennyibe kerül így az ivóvíz, az ügyvezető közölte, 0,25 kWh egy liter, ami Magyarországon ma 9 forint. "Tíz forint alatt van egy liter ivóvíz, ez versenyképes ár" - reagált a volt köztársasági elnök.

Mendi Tamás beszélt arról, hogy a mezőgazdaságban, az úgynevezett "hidrokultúrákban" is alkalmazható a technológia. Továbbá háztartásokban alkalmazható méretű berendezést is szeretnének gyártani, így "ezeknek a háztartásoknak nem kellene palackos vizet vásárolni soha többet", de akár tanyákon is lehetne használni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ivóvíz

egészség

életmód

víz

aszály

vízkészlet