Sokak számára ingyenes lett mától az influenza elleni védőoltás: ezek az emberek igényelhetik

MTI   
  Megosztom
Sokak számára ingyenes lett mától az influenza elleni védőoltás: ezek az emberek igényelhetik

Hétfőtől elérhető a térítésmentes influenza elleni védőoltás a három évesnél idősebbeknek - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az MTI-vel.

A múlt héten befejeződött az influenza oltóanyagok kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz, így október 30-tól a felnőttek részére rendelkezésre áll a háromkomponensű oltóanyag. A kockázati csoportba tartozók számára a kormány az idei évben is térítésmentesen biztosítja a vakcinát, ez ebben a szezonban 949 ezer adagot jelent. Az influenza elleni védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, krónikus betegeknek, egészségügyi és szociális dolgozóknak, várandósoknak - írták.

A 2022/2023. évi influenza szezonban csaknem 715 ezren kaptak térítésmentes influenza elleni védőoltást. Közölték azt is, hogy a 3 éven aluliak védőoltására háromezer adag Vaxigrip Tetra és ezer adag Fluenz Tetra oltóanyag biztosított, ezek hamarosan országszerte elérhetővé válnak.

Az influenza elleni védőoltás a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése céljából javasolt, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzavírus-fertőzés vagy a megbetegedés okozta szövődmények nagy kockázatot jelentenek. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők.

A közlemény kitér arra, hogy a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget. Az országos tisztifőorvos arra kéri a lakosságot, hogy önmaga és családja egészségének védelme érdekében kérje az influenza elleni védőoltást háziorvostól.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

orvos

oltás

praxis

influenza

betegség

egészség

egészségügy

hellovidek