Ez a vég kezdete? Felügyelőket rendeltek ki több hazai tankerületbe a felhalmozódott tartozások miatt

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a vég kezdete? Felügyelőket rendeltek ki több hazai tankerületbe a felhalmozódott tartozások miatt

A felhalmozódott tartozások miatt több tankerületi központnál költségvetési felügyelők kirendelésére volt szükség, akik az állami iskolafenntartók gazdálkodását és kötelezettségvállalásait ellenőrzik – értesült a Népszava.

A tankerületek vezető szerve a Klebesberg Központ elismerte a lapnak, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter költségvetési felügyelőket delegált egyes tankerületi központokhoz. A fővárosi tankerületek mellett felügyelet alatt állnak a Békéscsabai, a Jászberényi és a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központok is. A tájékoztatás szerint a felügyelők elsősorban véleményezési, ellenőrzési feladatokat látnak el, javaslatot tesznek, ajánlásokat fogalmaznak meg annak érdekében, hogy a tankerületi központok „a rendelkezésükre álló forrásokat a megfelelő módon használják fel”. Azt ugyanakkor tagadták, hogy a központoknak nagyobb tartozásaik lennének, mint írták, „egyetlen tankerületi központ sincs eladósodva”.

Ennek ellentmondanak a Magyar Államkincstár központi költségvetési intézmények tartozásállományáról szóló legfrissebb adatai, írja a Népszava. 2023 szeptemberére vonatkozó kimutatásban 33 tankerületi központ szerepelt a hatvanból,

A Békéscsabai Tankerületi Központnak például augusztusban 105 millió forint volt a tartozása, ami 68 millióra apadt szeptemberre, a Jászberényi Tankerületi Központnak augusztusban 47 millió forint volt a tartozása, ez a szám szeptemberre 30 millió forintra csökkent. A lap értesülései szerint vannak olyan tankerületi központok is ahová még nem kerültek kirendelésre költségvetési felügyelők, de az utóbbi hónapokban nagyobb lejárt tartozások halmozódtak fel a következő intézményekben:

  • Sárvári Tankerületi Központ tartozása: augusztusban 210 millió, szeptemberben 227 millió,
  • Váci Tankerületi Központ tartozása: augusztusban 137 millió, szeptemberben 54 millió,
  • Veszprémi Tankerületi Központ tartozása: augusztusban 115 millió, szeptemberben 103 millió,
  • Győri Tankerületi Központ tartozása: augusztusban 1 millió, szeptemberben 84 millió,
  • Kisvárdai Tankerületi Központ tartozása: augusztusban 2 millió, szeptemberben 70 millió.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

oktatás

tankerület

felügyelet

tartozások

iskola

hellovidek