Ez a vég kezdete? Felügyelőket rendeltek ki több hazai tankerületbe a felhalmozódott tartozások miatt

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a vég kezdete? Felügyelőket rendeltek ki több hazai tankerületbe a felhalmozódott tartozások miatt

A felhalmozódott tartozások miatt több tankerületi központnál költségvetési felügyelők kirendelésére volt szükség, akik az állami iskolafenntartók gazdálkodását és kötelezettségvállalásait ellenőrzik – értesült a Népszava.

A tankerületek vezető szerve a Klebesberg Központ elismerte a lapnak, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter költségvetési felügyelőket delegált egyes tankerületi központokhoz. A fővárosi tankerületek mellett felügyelet alatt állnak a Békéscsabai, a Jászberényi és a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központok is. A tájékoztatás szerint a felügyelők elsősorban véleményezési, ellenőrzési feladatokat látnak el, javaslatot tesznek, ajánlásokat fogalmaznak meg annak érdekében, hogy a tankerületi központok „a rendelkezésükre álló forrásokat a megfelelő módon használják fel”. Azt ugyanakkor tagadták, hogy a központoknak nagyobb tartozásaik lennének, mint írták, „egyetlen tankerületi központ sincs eladósodva”.

Ennek ellentmondanak a Magyar Államkincstár központi költségvetési intézmények tartozásállományáról szóló legfrissebb adatai, írja a Népszava. 2023 szeptemberére vonatkozó kimutatásban 33 tankerületi központ szerepelt a hatvanból,

A Békéscsabai Tankerületi Központnak például augusztusban 105 millió forint volt a tartozása, ami 68 millióra apadt szeptemberre, a Jászberényi Tankerületi Központnak augusztusban 47 millió forint volt a tartozása, ez a szám szeptemberre 30 millió forintra csökkent. A lap értesülései szerint vannak olyan tankerületi központok is ahová még nem kerültek kirendelésre költségvetési felügyelők, de az utóbbi hónapokban nagyobb lejárt tartozások halmozódtak fel a következő intézményekben:

  • Sárvári Tankerületi Központ tartozása: augusztusban 210 millió, szeptemberben 227 millió,
  • Váci Tankerületi Központ tartozása: augusztusban 137 millió, szeptemberben 54 millió,
  • Veszprémi Tankerületi Központ tartozása: augusztusban 115 millió, szeptemberben 103 millió,
  • Győri Tankerületi Központ tartozása: augusztusban 1 millió, szeptemberben 84 millió,
  • Kisvárdai Tankerületi Központ tartozása: augusztusban 2 millió, szeptemberben 70 millió.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

oktatás

tankerület

felügyelet

tartozások

iskola

hellovidek