Debreceni akkugyár-para: már a helyi bíróság is belekeveredett az ügybe

HelloVidék   
  Megosztom
Debreceni akkugyár-para: már a helyi bíróság is belekeveredett az ügybe

Perindítási jog hiánya miatt megszüntette az eljárást a Debreceni Törvényszék a budapesti székhelyű Védegylet egyesület részéről a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal által kiadott egységes környezethasználati engedély jogszerűsége tárgyában indult eljárást - írja a Haon.

A Hajdú-Bihar vármegyei hírportál írása szerint A CATL 2022. november 28-án nyújtott be Debrecenben, a Déli Ipari Parkban épülő akkumulátorgyár létesítéséhez szükséges egységes környezethasználati engedély iránti kérelmet a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz, melyre a hivatal február 18-án közölt határozatával engedélyt adott.

A Védegylet ügyvédje azonban arra kérte a bíróságot, hogy a határozatot semmisítse meg, és kötelezze a kormányhivatalt új eljárás lefolytatására, továbbá azt is kérte, hogy a bíróság adjon olyan egyértelmű iránymutatást, miszerint a tervezett akkumulátorgyártó üzem megvalósítására környezetvédelmi és egységes környezethasználati engedély nem adható.

Dobó Dénes sajtószóvivő a Hajdú Online érdeklődésére elmondta, hogy a perrendtartásról szóló törvény értelmében a Védegylet nem indíthatott pert ugyanis nincsen kötődése Debrecenhez.

A bíróság megállapította, hogy a keresettel támadott közigazgatási cselekménnyel összefüggésben a felperes a fenti jogszabályi rendelkezések alapján per indítására nem jogosult, mivel a Kp. 17. § d) pontjában meghatározott és előírt együttes feltételnek nem felel meg, tekintve, hogy nem merült fel arra vonatkozó adat, hogy a majdani gyár közvetlen környezetében, a gyár alperes által megállapított hatásterületén, vagy akár Debrecen városában, ennek hiányában legalább Hajdú-Bihar Vármegyében a közigazgatási cselekmény megvalósulásig, vagy a keresetlevél benyújtásáig bármilyen érdemi tevékenységet legalább egy éve folytatott volna. A felperes esetében a földrajzi érintettség – bármilyen tevékenység végzésének hiányában – a bíróság álláspontja szerint hiányzik, írják

A bíróság ezen döntésétől függetlenül további három magánszemély és egy civil szervezet esetében az egységes környezethasználati engedély tárgyú határozat jogszerűségének felülvizsgálata iránti per folyamatban van.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

catl

debrecen

per

debreceni törvényszék

megszüntetés

környezet veszélyeztető beruházás

hellovidek