Debreceni akkugyár-para: már a helyi bíróság is belekeveredett az ügybe

HelloVidék   
  Megosztom
Debreceni akkugyár-para: már a helyi bíróság is belekeveredett az ügybe

Perindítási jog hiánya miatt megszüntette az eljárást a Debreceni Törvényszék a budapesti székhelyű Védegylet egyesület részéről a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal által kiadott egységes környezethasználati engedély jogszerűsége tárgyában indult eljárást - írja a Haon.

A Hajdú-Bihar vármegyei hírportál írása szerint A CATL 2022. november 28-án nyújtott be Debrecenben, a Déli Ipari Parkban épülő akkumulátorgyár létesítéséhez szükséges egységes környezethasználati engedély iránti kérelmet a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz, melyre a hivatal február 18-án közölt határozatával engedélyt adott.

A Védegylet ügyvédje azonban arra kérte a bíróságot, hogy a határozatot semmisítse meg, és kötelezze a kormányhivatalt új eljárás lefolytatására, továbbá azt is kérte, hogy a bíróság adjon olyan egyértelmű iránymutatást, miszerint a tervezett akkumulátorgyártó üzem megvalósítására környezetvédelmi és egységes környezethasználati engedély nem adható.

Dobó Dénes sajtószóvivő a Hajdú Online érdeklődésére elmondta, hogy a perrendtartásról szóló törvény értelmében a Védegylet nem indíthatott pert ugyanis nincsen kötődése Debrecenhez.

A bíróság megállapította, hogy a keresettel támadott közigazgatási cselekménnyel összefüggésben a felperes a fenti jogszabályi rendelkezések alapján per indítására nem jogosult, mivel a Kp. 17. § d) pontjában meghatározott és előírt együttes feltételnek nem felel meg, tekintve, hogy nem merült fel arra vonatkozó adat, hogy a majdani gyár közvetlen környezetében, a gyár alperes által megállapított hatásterületén, vagy akár Debrecen városában, ennek hiányában legalább Hajdú-Bihar Vármegyében a közigazgatási cselekmény megvalósulásig, vagy a keresetlevél benyújtásáig bármilyen érdemi tevékenységet legalább egy éve folytatott volna. A felperes esetében a földrajzi érintettség – bármilyen tevékenység végzésének hiányában – a bíróság álláspontja szerint hiányzik, írják

A bíróság ezen döntésétől függetlenül további három magánszemély és egy civil szervezet esetében az egységes környezethasználati engedély tárgyú határozat jogszerűségének felülvizsgálata iránti per folyamatban van.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

catl

debrecen

per

debreceni törvényszék

megszüntetés

környezet veszélyeztető beruházás

hellovidek