Egykor Hévíz ékköve volt, most penészes falakkal árulják az épületet: mégis, mi történt?

HelloVidék   
  Megosztom
Egykor Hévíz ékköve volt, most penészes falakkal árulják az épületet: mégis, mi történt?

A néhány évvel ezelőtt még önkormányzati kézben nyereséget termelő Aquamarin Hotelt tulajdonló cég felszámolás alá került, a 382 millió forint állami támogatással eltervezett felújítás pedig félbemaradt - adta hírül a 24.hu.

Mint írják, részben szétverve, bontott állapotban 1,8 milliárd forintért árulja a felszámoló a néhány évvel ezelőtt önkormányzati kézben még nyereséget termelő hévízi háromcsillagos szállodát, amely helyenként már beázott, falai penészesek, vagyis teljes felújítást igényel. A lap tudomása szerint a Hotel Aquamarin eladásáról még 2019 februárjában döntött a képviselői-testület, nem sokkal az után, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy Programjának köszönhetően 382 millió forint állami támogatásban részesült az önkormányzati tulajdonú fenntartó. A Hévíz központjában, a Hévízi-tótól körülbelül egy kilométerre fekvő szállodát nyilvános pályázaton árulta a hévízi önkormányzat 1,5 milliárd forintért. 2020 elejére meg is lett az új tulajdonos, a hotelt üzemeltető Aquamarin Szállodaipari Kft.-t egy fuvarozással foglalkozó zalaegerszegi vállalkozó, Éder Zoltán cége vásárolta meg.

A covid ideje alatt ez a szálloda is lehúzta a rolót, és közösségi média felületükön azt közölték, hogy „amint újra lehetőség nyílik rá, szeretettel várjuk önöket!”.

A 24.hu szerint, a kiírt pályázat első körben eredménytelenül zárult, miután nem érkezett ajánlat az ingatlanra. Ez persze nem olyan meglepő, Hévíz feltehetően most nem az első számú befektetési célpontja az idegenforgalomban utazó vállalkozóknak: az üdülővárost nemcsak a koronavírus-járvány tépázta meg, hanem az orosz turisták elmaradása is, akik a háború miatt nem utazhatnak.

A hírportál megkérdezte a turisztikai ügynökséget, hogy felhasználták-e a támogatást, és amennyiben igen, akkor azt vissza kell-e fizetnie a volt tulajdonosnak, miután nem fejezték be a beruházást, illetve mi a felújítás határideje, azonban nem kaptak kielégítő választ.

Pályázati támogatásból finanszírozott turisztikai fejlesztések mindegyike szerződéses jogviszonyban rögzített határidőn belül, szigorú elszámolási rend alkalmazása mellett valósítható meg. A fel nem használt vagy nem szabályszerű felhasználással érintett támogatással szemben a megvalósítónak visszafizetési, helytállási kötelezettsége van. Ezen kötelezettségek fennállnak a beruházás megvalósítása, valamint az elkészült fejlesztés fenntartási időszaka alatt is

- állt a lapnak küldött válaszban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hévíz

szálloda

támogatás

mtü

turizmusfejlesztés

felszámolás

hellovidek