Javultak a tápcsatorna-betegséggel élők esélyei vidéken: járóbeteg is kaphat ilyen vizsgálatot

MTI   
  Megosztom
Javultak a tápcsatorna-betegséggel élők esélyei vidéken: járóbeteg is kaphat ilyen vizsgálatot

Új endoszkópok beszerzésével és a diagnosztikai munkát szolgáló laborok kialakításával, uniós támogatással mintegy 300 millió forintból fejlesztették a tápcsatornához kapcsolódó betegségek szűrését a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), így számos vizsgálat már kórházi tartózkodás nélkül is elvégezhetőé vált - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint 229,37 millió forintból - a többek között gyomortükrözésre használt - videógasztroszkópokat, - a vastagbéltükrözésnél alkalmazott - videókolonoszkópokat, illetve ezekhez szükséges vizsgálati kiegészítőket és informatikai berendezéseket állítottak üzembe. Emellett vásároltak az eszközök tisztítását végző endoszkópmosó-berendezéseket is.

Az SZTE belgyógyászati klinikájának Kálvária sugárúti telephelyén a járóbeteg szakellátást szolgáló endoszkópos laborokat alakítottak ki 57,31 millió forintból. A felújítást követően 230 négyzetméteren már korszerű gasztroszkópos, illetve kolonoszkópos ambulancia fogadja a pácienseket, betegváróval és mosdókkal, a mozgássérültek számára akadálymentesített mosdóval.

A fejlesztéseknek köszönhetően azok a vizsgálatok, amelyeket eddig fekvőbeteg ellátásban valósítottak meg, ezentúl járóbetegként vehetik igénybe a páciensek, csökkentve ezzel a kórházban töltött időt, illetve a lehetséges szövődmények kialakulásának kockázatát. Tervezhetőbbé és magasabb színvonalúvá vált az ellátást, komfortosabbá téve a tápcsatornai betegségek diagnózisához, illetve szűréséhez nélkülözhetetlen vizsgálatokat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szte

betegségek

életmód

egészség

gasztroenterológia

endoszkópos vizsgálat

szeged