Javultak a tápcsatorna-betegséggel élők esélyei vidéken: járóbeteg is kaphat ilyen vizsgálatot

MTI   
  Megosztom
Javultak a tápcsatorna-betegséggel élők esélyei vidéken: járóbeteg is kaphat ilyen vizsgálatot

Új endoszkópok beszerzésével és a diagnosztikai munkát szolgáló laborok kialakításával, uniós támogatással mintegy 300 millió forintból fejlesztették a tápcsatornához kapcsolódó betegségek szűrését a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), így számos vizsgálat már kórházi tartózkodás nélkül is elvégezhetőé vált - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint 229,37 millió forintból - a többek között gyomortükrözésre használt - videógasztroszkópokat, - a vastagbéltükrözésnél alkalmazott - videókolonoszkópokat, illetve ezekhez szükséges vizsgálati kiegészítőket és informatikai berendezéseket állítottak üzembe. Emellett vásároltak az eszközök tisztítását végző endoszkópmosó-berendezéseket is.

Az SZTE belgyógyászati klinikájának Kálvária sugárúti telephelyén a járóbeteg szakellátást szolgáló endoszkópos laborokat alakítottak ki 57,31 millió forintból. A felújítást követően 230 négyzetméteren már korszerű gasztroszkópos, illetve kolonoszkópos ambulancia fogadja a pácienseket, betegváróval és mosdókkal, a mozgássérültek számára akadálymentesített mosdóval.

A fejlesztéseknek köszönhetően azok a vizsgálatok, amelyeket eddig fekvőbeteg ellátásban valósítottak meg, ezentúl járóbetegként vehetik igénybe a páciensek, csökkentve ezzel a kórházban töltött időt, illetve a lehetséges szövődmények kialakulásának kockázatát. Tervezhetőbbé és magasabb színvonalúvá vált az ellátást, komfortosabbá téve a tápcsatornai betegségek diagnózisához, illetve szűréséhez nélkülözhetetlen vizsgálatokat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szte

betegségek

életmód

egészség

gasztroenterológia

endoszkópos vizsgálat

szeged