Komoly veszély fenyegeti a Balatont: mi lesz így a legnagyobb tavunkkal?

HelloVidék   
  Megosztom
Komoly veszély fenyegeti a Balatont: mi lesz így a legnagyobb tavunkkal?

Mi lesz így a Balaton élővilágával? Egy-kéz évtizede még akár száz napig is eltartott az akár 50-70 centiméter vastag jégpáncél a Balatonon, ami nyugalmat biztosított a telelő élővilágnak - írja a sonline.hu.

A jég védett, melegített, nyugalmat biztosított a telelő élőlényeknek- közölte Somogyi Boglárka limnológust, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa, akit a Somogy megyei lap munkatársa arról kérdezett, hogy okozhat-e a víz összetételében és élővilágában tartós, visszafordíthatatlan elváltozást, ha évekig nem fagy be a Balaton?

A 2008 és 2012 között végzett kutatások éppen azt vizsgálták, megváltoztatja-e a tó vízének fizikai és kémiai környezetét és algavilágát, amikor télen nem fagy be a Balaton. Kiderült, hogy ez a jelenség nagymértékben érinti a planktonikus algákat, amelyek a vízi élővilág alapját képezik.

A klímaváltozás átalakítja a természetes vizek életét is. Ha kevés időre, vagy egyáltalán nem fagy be a Balaton, a víz melegebb lesz, és az élővilág téli nyugvó periódusa is eltolódik. Valószínűleg olyan körülmények lesznek jellemzőek télen, mint amit eddig kora tavasszal tapasztaltunk

– magyarázta Somogyi Boglárka, aki hozzátette:

A melegebb víz azzal jár, hogy az algák több szerves anyagot termelnek, őket ugyanis limitálja ebben az alacsony hőmérséklet és a fényszegénység. Fontos szempont továbbá, hogy teleink enyhülése kedvez az invazív fajoknak, amelyek, ha megtalálják az életfeltételeiket, kiszoríthatják az őshonosakat, ez pedig a biodiverzitás csökkenéséhez vezet. Minden faj eltűnése az élővilág szegényedését jelenti. Az invazív fajok nagy része bizonyíthatóan a vízi járművekkel érkezik a Balatonba, azután a számukra kedvező körülmények között elszaporodnak. A vándorkagyló az 1930-as években egy hajó ballasztteréből került a tóba. A Keszthelyi-medencében az invazív közönséges csavarhínár mára már nagyobb területeket elfoglalt, egyes részekről kiszorítva az őshonos hínárokat.

A szakemberek pedig rendszeresen elmondják, hogy a Balaton élővíz és nem úszómedence, nem szabad és nem is lehet elvárni tőle az állandó vízminőséget, a feszített víztükröt. Ezt azonban azoknak, akik zavartalan nyaralásra vágynak, nehéz tudomásul venniük. Pedig jó lenne velük megértetni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

élővilág

gond

veszély