Halálos veszély leselkedik télen a házi kedvenceinkre: döbbenet, de erre alig figyelünk

HelloVidék   
  Megosztom
Halálos veszély leselkedik télen a házi kedvenceinkre: döbbenet, de erre alig figyelünk

A hideg idő beálltával megnőhet a gépjárművekben használt fagyálló (etilénglikol) okozta mérgezések száma. Édes íze ugyanis a kutyák, macskák, ha rábukkannak, szívesen elfogyasztják – nyilatkozta a Teol megkeresésére dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa azt is elárulta a Tolna megyei lapnak, hogy a fagyálló hatására károsodik a központi idegrendszer és a vesék. Az első tünetek az anyag lenyelése után fél- vagy egy órával jelentkezhetnek, az állat láthatóan rosszul érzi magát, nyálzik, hányingere van, majd hány is, bágyadt, elesett, tántorogva jár (mintha részeg lenne), remeg.

Ha életben is marad házi kedvencünk, akkor később a veseelégtelenség tünetei jelentkeznek: étvágytalanság, elesettség, kis mennyiségű vizelet, vagy a vizeletürítés teljes megszűnése.

Mindebből következik, hogy a méreg felvétele utáni mielőbbi állatorvosi beavatkozás életmentő lehet, vagyis egy-két órán belül kezelni kell, mert a túlélés esélye az idő múlásával csökken. Sajnos nagy mennyiségű méreg esetén még a szakszerű beavatkozás se mindig mentheti meg az állat életét.

Ebben az esetben tehát a megelőzés, a veszélyes anyag körültekintő kezelése kulcsfontosságú, magyarázta a szakember.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

halálos fenyegetés

betegség

állatorvos

fagyálló