Halálos veszély leselkedik télen a házi kedvenceinkre: döbbenet, de erre alig figyelünk

HelloVidék   
  Megosztom
Halálos veszély leselkedik télen a házi kedvenceinkre: döbbenet, de erre alig figyelünk

A hideg idő beálltával megnőhet a gépjárművekben használt fagyálló (etilénglikol) okozta mérgezések száma. Édes íze ugyanis a kutyák, macskák, ha rábukkannak, szívesen elfogyasztják – nyilatkozta a Teol megkeresésére dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa azt is elárulta a Tolna megyei lapnak, hogy a fagyálló hatására károsodik a központi idegrendszer és a vesék. Az első tünetek az anyag lenyelése után fél- vagy egy órával jelentkezhetnek, az állat láthatóan rosszul érzi magát, nyálzik, hányingere van, majd hány is, bágyadt, elesett, tántorogva jár (mintha részeg lenne), remeg.

Ha életben is marad házi kedvencünk, akkor később a veseelégtelenség tünetei jelentkeznek: étvágytalanság, elesettség, kis mennyiségű vizelet, vagy a vizeletürítés teljes megszűnése.

Mindebből következik, hogy a méreg felvétele utáni mielőbbi állatorvosi beavatkozás életmentő lehet, vagyis egy-két órán belül kezelni kell, mert a túlélés esélye az idő múlásával csökken. Sajnos nagy mennyiségű méreg esetén még a szakszerű beavatkozás se mindig mentheti meg az állat életét.

Ebben az esetben tehát a megelőzés, a veszélyes anyag körültekintő kezelése kulcsfontosságú, magyarázta a szakember.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

halálos fenyegetés

betegség

állatorvos

fagyálló