Ismeretlen, hányásal és hasmenéssel járó kór terjed vidéken: többen kórházba is kerültek

HelloVidék   
  Megosztom
Ismeretlen, hányásal és hasmenéssel járó kór terjed vidéken: többen kórházba is kerültek

Csak Veszprém megyében 139 esetet regisztráltak, főleg tanulókat döntött le az ismeretlen eredetű kór, és a megbetegedéseknél az élelmiszer eredet nagy valószínűséggel kizárható.

Új adatokat közölt tegnap a NNGYK, amiből a január 29. és február 4. közötti időszakban bejelentett fertőző megbetegedésekről kaphattunk információkat - írta a Pénzcentrum. Amíg a negyedik héten egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés, az ötödik héten már két ilyen esetet jelentettek. Veszprém megyében 139 fő, főleg tanulók betegedtek meg, és a megbetegedéseknél az élelmiszer eredet nagy valószínűséggel kizárható - írták.

Pest vármegyében, egy kézilabda edzőtáborban 2024. január 25-28. között 69 fő résztvevőből (58 gyerek, 11 kísérő) 45 fő enterális megbetegedéséről érkezett jelentés. A vezető tünetek hányás, hasmenés, fejfájás, láz voltak. Három fő kórházba került és a náluk kezdeményezett diagnosztikus székletvizsgálat még nem fejeződött be. A területileg illetékes kormányhivatal népegészségügyi osztálya helyszíni járványügyi ellenőrzést végzett a sportcsarnokban, ahol a résztvevők elszállásolása történt és a területi élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hatósággal közösen a főétkezést biztosító fogadóban. Mindkét helyen közegészségügyi hiányosságokat találtak, amelynek megszüntetésére irányuló szükséges intézkedéseket megtették. A helyszíni vizsgálat alapján az étel eredet nem kizárható, az ételminták és tisztasági törlékminták laboratóriumi vizsgálata folyamatban van.

Egy Veszprém vármegyei általános iskolában 2024. január 25-én hányással, hasmenéssel, hasi fájdalommal és légúti tünetekkel járó enterális járvány kezdődött, 418 fő exponáltból 139 fő (138 tanuló, 1 dolgozó) betegedett meg. Két fő kórházi kezelésre szorult. 2024. február 2-án a területileg illetékes járási hivatal munkatársai az iskolában helyszíni járványügyi vizsgálatot végeztek, és ezzel egyidőben határozatban folyamatos fertőtlenítést rendeltek el. A megbetegedéseknél az élelmiszer eredet nagy valószínűséggel kizárható. Két betegtől származó székletminta laboratóriumi vizsgálata folyamatban van.

Azt is közölték: a héten egy, importált eredetű malária megbetegedés került a nyilvántartásba. Budapesten élő, 27 éves kenyai származású férfi 2023. november végétől és 2024. január közepéig Kenyában tartózkodott. A hazaérkezését követően elvégzett parazitológiai vizsgálat a Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolta.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

betegség

hányás

vírus