Kegyetlen invázió jöhet: idén minden eddiginél több szúnyog lehet Magyarországon

MTI   
  Megosztom
Kegyetlen invázió jöhet: idén minden eddiginél több szúnyog lehet Magyarországon

Az elmúlt napok tavaszias időjárása kedvezett a szúnyogok megjelenések és terjedésének, de most még nem jelentenek nagy veszélyt ránk és az élővilágra. Sáringer-Kenyeres Tamás az InfoRádióban elmondta: az áttelelő vérszívók jöttek elő az enyhe időben, komolyabb problémát azonban egyelőre nem okoznak, ugyanis amint lehűl a levegő, elpusztulnak vagy visszavonulnak azokra a védett helyekre, ahol telelnek.


 

Sáringer-Kenyeres Tamás entomológus tájékoztatása szerint akkor számíthatunk nagyobb invázióra, amikor a magasabb hőmérséklet hatására a klasszikus lárvatenyésző helyeken megindul a felmelegedés, majd kikelnek a tojások, a lárvák pedig kifejlődnek és kirajzanak.

Sáringer-Kenyeres Tamás felhívta a figyelmet, hogy Zala és Vas vármegyében, valamint több alföldi részen is hatalmas belvízterületek vannak, és ezeken a helyeken még a kevesebb lehullott csapadék sem tud elszivárogni, hanem megáll, ami kedvez a tenyészőhelyek elterjedésének, illetve a szúnyogok szaporodásának.

A rovartani szakértő szerint februárban még nem kell elkezdeni a szúnyoggyérítést, márciusban viszont már fel kell készülni rá.

Idén könnyen előfordulhat, hogy már a tavasz elején el kell kezdeni a biológiai védekezést, a főszezonban – májusban és júniusban – pedig a megszokott metódus szerint a kémiai védekezéseket kell megszervezni

- írták.

„Szúnyog szempontjából nem az aktuális, hanem az időszaki csapadék a meghatározó” – fogalmazott az entomológus.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szúnyog

invázió