Nesze neked nőnap, GYED meg családi pótlék: durván kevesebbet keresnek a magyar nők, mint a férfiak

Pénzcentrum   
  Megosztom
Nesze neked nőnap, GYED meg családi pótlék: durván kevesebbet keresnek a magyar nők, mint a férfiak

Magyarország még mindig jóval az EU átlag alatt teljesít a nemek közötti munkaerőpiaci egyenlőséget mérő mutatókban. A tagállamok közül az egyik legnagyobb arányban nálunk értenek egyet azzal, hogy a nők elsődleges feladata, hogy gondoskodjanak az otthonról, míg a férfiaké, hogy pénzt keressenek.Mégis, miért van ez így, kinek jó az, hogy ugyanabban a munkakörben jóval kevesebbet keresnek a nők, mint a férfiak?

A nemi sztereotipizálás már az óvodában elkezdődik, de ahhoz, hogy feltérképezzék a fiatalok tapasztalatait, átfogó kutatást végzett az Amnesty International a Nők a Tudományban Egyesülettel és a pécsi Emberség Erejével Alapítvánnyal közösen, ami az óvodától egészen középiskoláig vizsgálja a nemi sztereotípiák megjelenését és azok pályaválasztásra gyakorolt hatásait. Dr. Csernus Fanni, a szervezet nemek közötti egyenlőség szakértője válaszolt a Pénzcentrum kérdéseire.

Ahogy a szakember elmondta, bizonyos periódusokban volt javulás Magyarországon a bérszakadékban, de csak minimális:

Tulajdonképpen stagnálást látunk nem csak itthon, de az egész Európai Unióban is. Magyarországon 2010-ben ez az érték 17,6 százalék volt, jelenleg 17,3 százalék - tehát lényegében semmit nem változott. Nyilván ez egy sor strukturális problémára vezethető vissza, például az országunkban erősen jelen lévő nemi sztereotípiákra. Egy 2017-es Eurobarométer kutatás a nemi sztereotípiák megjelenését vizsgálta az EU tagállamokban, abból kiderül, hogy a magyaroknak 78-79 százaléka ért egyet azzal az állítással, miszerint a nők elsődleges feladata az otthoni munka ellátása, a férfiaké pedig a pénzkeresés. Ugyanebben a kutatásból az is kiolvasható, hogy 87 százalékuk egyébként úgy gondolja, hogy a nők hajlamosabbak az érzelmeik alapján döntéseket hozni.

- tette hozzá Dr. Csernus Fanni, aki hozzátette: a nemi sztereotípiáknak a következményei rengeteg helyen megjelennek itthon, akár a már említett politikai döntéshozatal, akár a családon belüli erőszak területén, vagy mondjuk a tudomány világában: a Tudományos Akadémia rendes tagjainak is csak 6-7%-a nő- De ehhez kapcsolódik szorosan egy másik terület, a munkaerőpiaci egyenlőtlenségek kérdése is– látni kell, hogy a sztereotípiák és a gyakorlat szorosan összefüggenek.

Tehát például az, hogy milyen anyagi helyzetben van egy nő, milyen lehetőségei vannak kilépni egy bántalmazó kapcsolatból, az összefügg az általános társadalmi vélekedéssel

- emelte ki a szakember.

A Pénzcentrum interjúja ITT olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nők

munka

nemi szerepek