Hajtóvadászat indult az invazív rágcsáló ellen: most a horgászok segítségét kérik

HelloVidék   
  Megosztom
Hajtóvadászat indult az invazív rágcsáló ellen: most a horgászok segítségét kérik

Ki gondolná, de a nutria a világ száz legkárosabb invazív fajának listáján is szerepel. Most a hazai horgászok segítségét kérik az invazív nutria állományának felméréséhez.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a horgászok és a természetjárók segítségét kéri az idegenhonos, invazív nutria előfordulásával kapcsolatban – szúrta ki a Lelépő magazin. A park munkatársai közösségi oldalukon közzétett felhívásukban azt kérik, ha valaki a környéken nutriát lát vagy fotóz, az észlelési helyet és az állatról készült fényképet küldje el a biroeva@bfnp.hu e-mail címre.

A nutria szerepel az IUCN által létrehozott “A világ 100 legrosszabb invazív fajait tartalmazó listán”

Az IUCN (Nemzetközi Természetvédelmi Unió) ezen listája olyan fajokat tartalmaz, amelyek invazívak, vagyis más ökoszisztémákba kerültek, és negatív hatást gyakorolnak a helyi élővilágra és környezetre. A nutria, mint invazív faj, számos problémát okozhat:

Környezeti károk:

  • A nutria túlságosan elszaporodik, és a vízparti növényzetet, például nádat és hínárt, valamint a vízi élőhelyeket károsítja.
  • A túlzott nutria-populáció befolyásolhatja a helyi ökoszisztémát és a vízminőséget.

Gazdasági hatások:

  • A nutria ásásával és építési tevékenységével károsíthatja a gátakat, csatornákat és partvédelmi rendszereket.
  • A mezőgazdaságra is negatív hatást gyakorolhat, például a rizsföldeken.
  • Veszélyeztetett fajokra gyakorolt hatás: A nutria fogyasztja a vízi növényeket és a vízi madarak fészkeit, ami veszélyeztetheti a helyi madárfajokat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nutria

természetvédelem