Hajtóvadászat indult az invazív rágcsáló ellen: most a horgászok segítségét kérik

HelloVidék   
  Megosztom
Hajtóvadászat indult az invazív rágcsáló ellen: most a horgászok segítségét kérik

Ki gondolná, de a nutria a világ száz legkárosabb invazív fajának listáján is szerepel. Most a hazai horgászok segítségét kérik az invazív nutria állományának felméréséhez.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a horgászok és a természetjárók segítségét kéri az idegenhonos, invazív nutria előfordulásával kapcsolatban – szúrta ki a Lelépő magazin. A park munkatársai közösségi oldalukon közzétett felhívásukban azt kérik, ha valaki a környéken nutriát lát vagy fotóz, az észlelési helyet és az állatról készült fényképet küldje el a biroeva@bfnp.hu e-mail címre.

A nutria szerepel az IUCN által létrehozott “A világ 100 legrosszabb invazív fajait tartalmazó listán”

Az IUCN (Nemzetközi Természetvédelmi Unió) ezen listája olyan fajokat tartalmaz, amelyek invazívak, vagyis más ökoszisztémákba kerültek, és negatív hatást gyakorolnak a helyi élővilágra és környezetre. A nutria, mint invazív faj, számos problémát okozhat:

Környezeti károk:

  • A nutria túlságosan elszaporodik, és a vízparti növényzetet, például nádat és hínárt, valamint a vízi élőhelyeket károsítja.
  • A túlzott nutria-populáció befolyásolhatja a helyi ökoszisztémát és a vízminőséget.

Gazdasági hatások:

  • A nutria ásásával és építési tevékenységével károsíthatja a gátakat, csatornákat és partvédelmi rendszereket.
  • A mezőgazdaságra is negatív hatást gyakorolhat, például a rizsföldeken.
  • Veszélyeztetett fajokra gyakorolt hatás: A nutria fogyasztja a vízi növényeket és a vízi madarak fészkeit, ami veszélyeztetheti a helyi madárfajokat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nutria

természetvédelem