Te is megeszed a maradék rizst? Nagy hiba, súlyos betegség is lehet a vége

HelloVidék   
  Megosztom
Te is megeszed a maradék rizst? Nagy hiba, súlyos betegség is lehet a vége

Míg sokan szorgalmasan sütögetik a húsokat, hogy nehogy nyersek maradjanak, addig mások kerülik a hűtetlen majonézt, tejtermékeket is, hogy elkerüljék az ételmérgezést. Viszont előfordulhat, hogy az ember konyhájában ott lapul a váratlan bűnös: a maradék rizs, ami szintén súlyos betegséget tud okozni.

A gyakran „újramelegített rizs szindrómaként” emlegetett állapotot a Bacillus cereus baktérium okozta ételmérgezés okozza, amely kockázatot jelent, ha a főtt ételt hosszabb ideig szobahőmérsékleten hagyják. Lenyelve a baktériumok hányást és hasmenést okozhatnak, ritka esetekben pedig súlyosabb következményekhez is vezethet.

A Global News cikke szerint Bacillus cereus minden környezetben megtalálható. Míg gyakran a rizs a felelős, a tészta, a főtt zöldségek és a húsok is érzékenyek a szennyeződésre. Mint írják, bár ez az élelmiszer-eredetű betegség nem új keletű jelenség, a közelmúltban hullámokat ver a közösségi médiában. A mikrobiológusok megkongatják a vészharangot, és olyan platformokat használnak, mint a TikTok, hogy emlékeztessék az embereket az élelmiszerek, például a rizs és a tészta megfelelő főzésének és tárolásának fontosságára.

A szakemberek szerint nulladik lépés kell, hogy legyen, a rizs tisztítása. Ahogy a zöldségek, gyümölcsök esetében is, úgy a rizset is át kell mosni, egészen addig, míg tiszta, átlátszó nem lesz az öblítővíz. További fontos szempont a rizs esetében, hogy főzés után nagyjából két órán belül hűtsük le.

Tehát körülbelül két óra elteltével a hőmérsékletnek le kell csökkennie. Ha megérinthetjük a fazekat anélkül, hogy kesztyűt kellene húznunk, akkor valószínűleg ez a megfelelő alkalom, hogy be tudjuk tenni a hűtőbe. Kihangsúlyozzák azt is, hogy, néhány napba telhet, amíg a baktériumok kifejlődnek. A rizs hűtése azonban megakadályozza a baktériumok növekedését.

Mit tudhatunk még erről az ételmérgezést okozó baktériumról?

A KÖZSZÖV korábbi beszámolója szerint hazánkban 1958–66 között több alkalommal mintegy 3–4 ezer ember megbetegedését okozta (Dr. Bíró Géza 2014). Hozzáteszik, hogy a Nébih friss adatai szerint a Salmonella mellett leggyakoribb kórokozó élelmiszer okozta megbetegedéseknél a Bacillus cereus.

Ahogy a szakemberek összefoglaltál: a vaskos, pálcika alakú, baktérium oxigén igény tekintetében fakultatív, azaz képes az oxigént hasznosítani, de hiányában is megél. Számára kedvezőtlen környezeteben spórát képez. A spóra rendkívül ellenálló, a forralást túléli. Széles körben elterjedt ételmérgezést okozó kórokozóról van szó. A baktérium spórák és a vegetatív alakok megtalálhatók a talajban, porban, levegőben, felszíni vizekben, állatok és egészséges emberek székletében, növényeken. Amennyiben a spórák megfelelő körülmények közé kerülnek, vegetatív alakokká válnak és toxint termelnek.

A rizs és gríz jellemző elkészítése, a szobahőmérsékleten „duzzasztás” és tárolás ideálissá teszi a környezetet a baktériumok elszaporodásához és toxin termeléshez. Megkülönböztetünk kétféle toxint (egyiket az élelmiszerben, a másikat a bélcsatornában termelik a baktériumok).

A kevés számú baktérium nem képes megbetegítő mennyiségű toxint termelni, tehát törekedni kell az élelmiszerek mikrobiológiai tisztaságára. Egyes élelmiszer nyersanyagok szennyezettsége elkerülhetetlen, ezért

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rizs

rizs elkészítése

rizsfogyasztás

maradék rizs

hűtött rizs

felmelegített rizs

ételmaradék

ételmérgezés