Te is megeszed a maradék rizst? Nagy hiba, súlyos betegség is lehet a vége

HelloVidék   
  Megosztom
Te is megeszed a maradék rizst? Nagy hiba, súlyos betegség is lehet a vége

Míg sokan szorgalmasan sütögetik a húsokat, hogy nehogy nyersek maradjanak, addig mások kerülik a hűtetlen majonézt, tejtermékeket is, hogy elkerüljék az ételmérgezést. Viszont előfordulhat, hogy az ember konyhájában ott lapul a váratlan bűnös: a maradék rizs, ami szintén súlyos betegséget tud okozni.

A gyakran „újramelegített rizs szindrómaként” emlegetett állapotot a Bacillus cereus baktérium okozta ételmérgezés okozza, amely kockázatot jelent, ha a főtt ételt hosszabb ideig szobahőmérsékleten hagyják. Lenyelve a baktériumok hányást és hasmenést okozhatnak, ritka esetekben pedig súlyosabb következményekhez is vezethet.

A Global News cikke szerint Bacillus cereus minden környezetben megtalálható. Míg gyakran a rizs a felelős, a tészta, a főtt zöldségek és a húsok is érzékenyek a szennyeződésre. Mint írják, bár ez az élelmiszer-eredetű betegség nem új keletű jelenség, a közelmúltban hullámokat ver a közösségi médiában. A mikrobiológusok megkongatják a vészharangot, és olyan platformokat használnak, mint a TikTok, hogy emlékeztessék az embereket az élelmiszerek, például a rizs és a tészta megfelelő főzésének és tárolásának fontosságára.

A szakemberek szerint nulladik lépés kell, hogy legyen, a rizs tisztítása. Ahogy a zöldségek, gyümölcsök esetében is, úgy a rizset is át kell mosni, egészen addig, míg tiszta, átlátszó nem lesz az öblítővíz. További fontos szempont a rizs esetében, hogy főzés után nagyjából két órán belül hűtsük le.

Tehát körülbelül két óra elteltével a hőmérsékletnek le kell csökkennie. Ha megérinthetjük a fazekat anélkül, hogy kesztyűt kellene húznunk, akkor valószínűleg ez a megfelelő alkalom, hogy be tudjuk tenni a hűtőbe. Kihangsúlyozzák azt is, hogy, néhány napba telhet, amíg a baktériumok kifejlődnek. A rizs hűtése azonban megakadályozza a baktériumok növekedését.

Mit tudhatunk még erről az ételmérgezést okozó baktériumról?

A KÖZSZÖV korábbi beszámolója szerint hazánkban 1958–66 között több alkalommal mintegy 3–4 ezer ember megbetegedését okozta (Dr. Bíró Géza 2014). Hozzáteszik, hogy a Nébih friss adatai szerint a Salmonella mellett leggyakoribb kórokozó élelmiszer okozta megbetegedéseknél a Bacillus cereus.

Ahogy a szakemberek összefoglaltál: a vaskos, pálcika alakú, baktérium oxigén igény tekintetében fakultatív, azaz képes az oxigént hasznosítani, de hiányában is megél. Számára kedvezőtlen környezeteben spórát képez. A spóra rendkívül ellenálló, a forralást túléli. Széles körben elterjedt ételmérgezést okozó kórokozóról van szó. A baktérium spórák és a vegetatív alakok megtalálhatók a talajban, porban, levegőben, felszíni vizekben, állatok és egészséges emberek székletében, növényeken. Amennyiben a spórák megfelelő körülmények közé kerülnek, vegetatív alakokká válnak és toxint termelnek.

A rizs és gríz jellemző elkészítése, a szobahőmérsékleten „duzzasztás” és tárolás ideálissá teszi a környezetet a baktériumok elszaporodásához és toxin termeléshez. Megkülönböztetünk kétféle toxint (egyiket az élelmiszerben, a másikat a bélcsatornában termelik a baktériumok).

A kevés számú baktérium nem képes megbetegítő mennyiségű toxint termelni, tehát törekedni kell az élelmiszerek mikrobiológiai tisztaságára. Egyes élelmiszer nyersanyagok szennyezettsége elkerülhetetlen, ezért

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rizs

rizs elkészítése

rizsfogyasztás

maradék rizs

hűtött rizs

felmelegített rizs

ételmaradék

ételmérgezés